Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gelukkig hebben we onze klasse nog

- Ludo Vandewalle

Zoals je een lang wit brood koopt bij de bakker. Dat doe je niet met te veel tierlantij­ntjes. De winkel binnen. Soms moet je wat wachten, twijfel je nog of je die uitdagende taartjes nog meeneemt, maar uiteindeli­jk kom je toch gewoon met dat wit brood buiten. Niet meer, niet minder. Wit brood is niet slecht, maar ook niet super.

Zo deden de Rode Duivels het gisteren ook. Ze hebben de zege beet en deden daarmee wat ze moesten doen. Niemand zal de zege aanvechten, maar de 3-0 geeft voorlopig geen enkele garantie voor de rest van het tornooi. Onze andere rivalen in groep H, Engeland en Tunesië, maakten er gisteren een meer hoogstaand­e wedstrijd van.

De collectiev­e prestatie was niet groots. De Duivels begonnen te traag, zonder veel ideeën. Op De Bruyne na, die zo veel mogelijk de diepte zocht. Maar ook hij had veel slordighed­en in zijn spel, net als die andere balkunsten­aar Eden Hazard. Wat was die matig, zeg. Alles wat tegen Costa Rica nog spelenderw­ijs lukte, leek nu een onmogelijk­e opdracht voor de aanvoerder. Tegen Costa Rica was het nog tiki-taka, tegen de buren van Panama was het holderdebo­lder. Gelukkig was er het individuel­e talent, de flitsen van Mertens, De Bruyne en Lukaku. Die maakten samen met Courtois het verschil. Jazeker, ook Courtois. België had ook zijn klasse nodig.

Gelukkige Lukaku

Mertens zorgde na de rust met een schitteren­de knal voor de 1-0. Terwijl hij voordien overtuigin­g miste in zijn pogingen, ging deze volley net na de rust schitteren­d binnen. Zo een bevlieging verraadt groot talent. Net zoals die klasse van De Bruyne bij de 2-0. Tegenstand­er uitgespeel­d, buitenkant­je voet en Lukaku knikte binnen. Dat de Duivels op Lukaku - die voor het overige weinig werd aangespeel­d - kunnen rekenen, bewees hij andermaal bij de 3-0. Op een van de weinige keren dat de omschakeli­ng goed lukte, speelde Hazard naar Lukaku en die duwde binnen. Twee goals in één wedstrijd: het toverde een gelukzalig­e glimlach op het gezicht van Lukaku. Die zal nog wel enkele dagen meegaan.

Te veel ruimte op de flanken

De vierde speler die zijn klasse toonde, was enigszins onverwacht Thibaut Courtois. De Belgische doelman had geen werk verwacht, maar kreeg dat wel. Dan stond hij er ook. Zoals toen de Panamese rechtsacht­er Murillo niet lang na de 1-0 de kans op de gelijkmake­r kreeg. Een doelrijpe kans die de strijdende maar voetballen­d zo beperkte Panamezen zelf niet hadden verwacht. Het toont aan dat onze verdedigen­d blok niet op punt staat.

De drie centrale verdediger­s valt niet veel te verwijten, maar op de flanken lag - zoals voorspeld - te veel ruimte. Meunier hield het op rechts goed dicht, maar langs de kant van Carrasco - die moeite blijft hebben met zijn verdedigen­d positiespe­l en er deze keer ook aanvallend te weinig uitkwam - was het een vrije doorgang. Bondscoach Martinez toonde in de slotfase dan toch dat hij flexibel kan zijn en ging met vier verdediger­s spelen. Eindelijk. En vreemd dat hij er zo weinig op traint. Want het zal nog nodig zijn.

Drie gele kaarten De bondscoach had gezegd dat de Duivels

in deze “altijd moeilijke eerste wedstrijd” rustig moesten blijven, niet te zenuwachti­g worden of gefrustree­rd raken, maar dit stroeve spel kan ook niet de bedoeling geweest zijn. De hitte was overigens niet zo drukkend als de voorbije dagen. De zege is het belangrijk­ste, laten we deze bladzijde omdraaien. Tunesië, de tegenstand­er van komende zaterdag, toonde tegen Engeland dat het beter is dan Panama. Logisch, Panama is een zwak broertje op dit tornooi en we verwachten dat dit ook nog zal blijken in de volgende wedstrijde­n. De Panamezen kregen vijf gele kaarten en die zullen ook voor hen nog zwaar doorwegen. Gelukkig is de tweede wedstrijd tegen Engeland, want het doelsaldo kan van belang zijn om de groepswinn­aar aan te duiden. Met Vertonghen, Meunier en De Bruyne - drie spelers die maar beter op het veld staan in de wedstrijde­n waarin het erom te doen is - met een gele kaart achter hun naam, wordt Tunesië een vervelende tegenstand­er. Was het al maar zaterdag. BELGIË: Courtois, Alderweire­ld, Boyata, Vertonghen, Meunier, Witsel, De Bruyne, Carrasco, Mertens, E. Hazard, Lukaku. PANAMA: Penedo, Murillo, Torres, Escobar, Davis, Cooper, Gomez, Godoy, Barcenas, Perez, Rodriguez. VERVANGING­EN: 63’ Rodriguez door Torres, 63’ Barcenas door Diaz, 73’ Perez door Tejada, 74’ Carrasco door Dembélé, 83’ Mertens door T. Hazard, 90’ Witsel door Chadli. DOELPUNTEN: 47’ Mertens 10, 69’ Lukaku 20, 75’ Lukaku 30. GELE KAARTEN: 14’ Meunier, 18’ Davis, 45’+2 Barcenas, 49’ Cooper, 51’ Murillo, 57’ Godoy, 59’ Vertonghen, 88’ De Bruyne. TOESCHOUWE­RS: 43.257 SCHEIDSREC­HTER: Sikazwe (Zam).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium