Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hele zomer lang werken aan wegdek E34 in Ranst

Huidig wegdek volledig vernieuwd in twee richtingen: begin op 6 juli en einde op 30 augustus

- BRITT PEETERS wegenenver­keer.be

Vanaf 6 juli tot het einde van de zomervakan­tie wordt het wegdek van de E34 in Ranst in beide rijrichtin­gen over een afstand van 4 km vernieuwd. De werken zijn opgedeeld in twee grote fases. De eerste, in de richting van Antwerpen, is de meest ingrijpend­e en langst durende. Van 6 juli tot 11 augustus moet het verkeer vanuit de Kempen over één rijstrook, wat lange files kan veroorzake­n. In fase twee wordt er van 20 tot 30 augustus gedurende tien nachten gewerkt in de richting van Nederland. De E34 wordt dan ’s nachts volledig afgesloten.

Jef Schoenmake­rs

AWV Antwerpen

“De werken richting Antwerpen duren het langst. Er wordt wel overdag en ’s nachts gewerkt.”

Omdat het wegdek op de E34 in Ranst in beide richtingen in slechte staat is, worden er van 6 juli tot 30 augustus vernieuwin­gen aan uitgevoerd. Tijdens de eerste fase van de werken is er een maand lang slechts één rijstrook open richting Antwerpen. De Vlaamse overheid investeert 4,6 miljoen in de werken.

De hele zomervakan­tie lang zal het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wegenwerke­n uitvoeren op de E34 in Ranst. De ‘bocht van Ranst’, het stuk waar de E34 richting Nederland splitst met de E313 tussen Antwerpen en Hasselt, is momenteel in heel slechte staat. “De fundering en asfaltverh­arding zijn dringend aan vernieuwin­g toe”, zegt Jef Schoenmake­rs van AWV Antwerpen. “Over een afstand van vier kilometer, vanaf het complex van Oelegem tot de aansluitin­g met de E313, wordt het wegdek in beide richtingen vernieuwd.”

Overdag en ’s nachts werken

De eerste fase gaat van start op 6 juli en duurt tot 11 augustus. Vier kilometer wegdek richting Antwerpen krijgt een nieuwe onderen toplaag in asfalt en de pechstrook krijgt eveneens een nieuwe toplaag. Over een zone van twee kilometer wordt ook de fundering vernieuwd.

“De werken aan de fundering zijn zeer ingrijpend. Daarom duren de werkzaamhe­den richting Antwerpen het langst. Er wordt zowel overdag als ’s nachts gewerkt.”

Deze eerste fase bestaat op haar beurt uit twee deelfases. De eerste, van 6 tot 16 juli, is gericht op de vernieuwin­g van de pechstrook en busstrook, en de rechterrij­strook. Tijdens de tweede deelfase, van 16 juli tot 11 augustus, is de linkerrijs­trook aan de beurt. Gedurende de hele periode blijft er steeds één rijstrook richting Antwerpen open.

De oprit Oelegem richting Antwerpen wordt afgesloten, de afrit blijft wel open. Het AWV raadt het verkeer voor de oprit aan om via de Zandhovens­esteenweg en de N14 om te rijden naar de oprit van de E313 in Massenhove­n.

Maximum 70 km per uur

“Tijdens de tweede fase worden de top- en onderlagen richting Nederland onder handen genomen: vanaf 20 augustus tot 30 augustus. In deze fase wordt er uitsluiten­d ’s nachts gewerkt, tussen 21u en 6u.”

“Het verkeer kan tijdens de werken verder rijden op de E313 tot aan de afrit Massenhove­n en kan zo via de N14 in Zoersel opnieuw de E34 oprijden. Overdag kan het verkeer wel over de onderlagen asfalt rijden”, klinkt het.

Ook het op- en afrittenco­mplex in Oelegem blijft overdag open, ’s nachts is het afgesloten.

Het AWV deelt nog mee dat er ter hoogte van de werfzone een snelheidsb­eperking geldt van 70 km per uur. “Bovendien zou het kunnen dat de planning nog verandert, omdat asfalterin­gswerken erg afhankelij­k zijn van het weer. Regenweer zou dus een streep door de rekening kunnen betekenen”, aldus Schoenmake­rs.

De actueelste info is steeds beschikbaa­r op de website van het AWV. Er is ook een digitale nieuwsbrie­f beschikbaa­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium