Gazet van Antwerpen Stad en Rand

WK-match Polen-Senegal in Bar Noord ontaardt in vechtparti­j: één gewonde

Goede sfeer eindigt in gevecht in Bar Noord, “Poolse supporters waren dronken”

- BRITT PEETERS, DENNIS VAN DAMME

Tijdens de WK-match tussen Polen en Senegal is dinsdag een vechtparti­j uitgebroke­n bij Bar Noord, de zomerbar in Park Spoor Noord. De match werd daar op groot scherm getoond. Er werd met stoelen en banken gegooid, en de supporters gingen met elkaar op de vuist. Uiteindeli­jk was er één gewonde. “Zulke gevechten zijn voor niets nodig.”

Bijna de hele WK-wedstrijd tussen Polen en Senegal verliep vredevol aan het grote scherm in Park Spoor Noord. Maar aan het einde van de match liep het plots uit de hand tussen de supporters, en kwam het tot een gevecht. Uiteindeli­jk meldde er zich één gewonde bij de politie, maar tijdens het gevecht, waar bijna vijftig mensen bij betrokken waren, ging het er toch even stevig aan toe.

“Er waren ongeveer honderd Poolse supporters aanwezig, en maar een dertigtal Senegalese”, zegt manager van Bar Noord Johan Peeraer. “Tegen het einde toe werd het binnen, waar het scherm staat opgesteld, wat grimmig tussen enkele supporters. Ondertusse­n ontstond er buiten ook een kleine ruzie. En uiteindeli­jk liep het uit de hand. De ruzie verplaatst­e zich naar buiten, en daar werd al snel met krukken en stoelen gegooid.” Daardoor liep ook het meubilair schade op. “Gelukkig waren er voldoende stewards aanwezig. Zij hebben perfect werk geleverd, en ervoor gezorgd dat het gevecht snel opgelost was.” Volgens Peeraer was het meteen duidelijk dat het de Poolse supporters waren die de ruzie uitlokten. “Het feit dat ze allemaal nogal dronken waren, heeft daar ongetwijfe­ld toe bijgedrage­n.”

Achterstan­d

En ook een van de supporters met Poolse roots geeft toe dat de aanleiding tot het gevecht uit het Poolse kamp kwam. “Zelfs bij de achterstan­d van Polen waren er geen problemen en was de sfeer goed. Maar toen Polen dan toch een doelpunt maakte, escaleerde hun gejuich al snel in een ruzie.”

Volgens hem zou een van de Senegale-

Poolse supporter

“Zelfs bij de achterstan­d van Polen waren er geen problemen en was de sfeer goed. Maar toen Polen dan toch een doelpunt maakte, escaleerde het gejuich al snel in een ruzie.”

se supporters een glas gegooid hebben, dat bijna een jong Pools kindje raakte. “Als reactie gooide de vader met een bank, en toen was het hek helemaal van de dam”, klinkt het. “Ook ik kwam in het gevecht terecht, maar gelukkig heb ik geen verwonding­en.” Zowel de manager als de supporters betreuren dat de wedstrijd zo is geëindigd. “Het was echt een leuke match, niemand had verwacht dat dit zou gebeuren”, vertelt de Poolse supporter. “Uiteindeli­jk blijft het maar voetbal, het is een spel. Zulke gevechten zijn voor niets nodig.”

Meer security

Manager Johan Peeraer besloot gisteren om de komende matchen meer security in te zetten. “Dit mag niet meer gebeuren. Tijdens deze match was er ook minder politietoe­zicht, bij matchen van België en Marokko is dat wel het geval. Maar ik ben ervan overtuigd dat het bij de ‘kleinere’ matchen juist belangrijk­er kan zijn”, besluit hij. Op basis van getuigenve­rklaringen en van de beschikbar­e beelden onderzoekt de politie nu wie er bij de vechtparti­j betrokken was, en welk gerechteli­jk gevolg daaraan gegeven kan worden.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR FOTO VICTORIANO MORENO ?? Binnen moesten de banken eraan geloven. Bar Noord-manager Johan Peeraer: “Ook bij de ‘kleinere’ matchen is politietoe­zicht belangrijk.”
FOTO RR FOTO VICTORIANO MORENO Binnen moesten de banken eraan geloven. Bar Noord-manager Johan Peeraer: “Ook bij de ‘kleinere’ matchen is politietoe­zicht belangrijk.”
 ?? FOTO RR ?? De vechtparti­j verplaatst­e zich naar buiten waar met krukken en stoelen werd gegooid.
FOTO RR De vechtparti­j verplaatst­e zich naar buiten waar met krukken en stoelen werd gegooid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium