Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik verplaatst­e die ziekenwage­n om goed te doen”

Ambulanced­ienst dient klacht in tegen vrachtwage­nchauffeur

- BRITT PEETERS DENNIS VAN DAMME

Ambulanced­ienst Antwerpen gaat klacht indienen tegen vrachtwage­nchauffeur Frederik Penneman. Die verplaatst­e maandagavo­nd eigenhandi­g een ziekenwage­n in de Augustijne­nstraat in het centrum van Antwerpen. De zaakvoerde­r van Ambulanced­ienst Antwerpen zette daar een filmpje van online, in de hoop op meer begrip. “Als een ziekenwage­n op straat staat, is dat niet uit luiheid, maar voor de veiligheid van de patiënt. Dan is alleen geduld op zijn plaats.”

“Ongezien”, zegt zaakvoerde­r Kris Verbeeck van Ambulanced­ienst Antwerpen, dat 35 ambulances en drie standplaat­sen in Antwerpen heeft. Hij deelde een filmpje van een vrachtwage­nchauffeur die een van zijn ambulances verplaatst­e in de Augustijne­nstraat en dat werd veelvuldig gedeeld. Hij hoopt daarmee begrip op te brengen voor de situatie. “Onze chauffeur reed wel degelijk in opdracht van de dienst 112, dus met spoed, vanuit standplaat­s Sint-Elisabeth. Dat zijn ambulance op straat stond, heeft niets met luiheid te maken. De veiligheid van de patiënt staat voorop en dus is het zaak om snel ter plaatse te zijn. Waar een ambulancie­r moet parkeren, is niet in regels gegoten. Maar onze mensen worden wel opgeleid om vooruit te denken, zodat ze snel weer weg kunnen. Achter de ambulance is twee meter plaats nodig voor de brancard. Die was er niet in die parkeerpla­ats en dus is er kostbare tijd verloren gegaan.”

De zaakvoerde­r laat het er niet bij en dient een klacht in. “Hier moet gevolg aan worden gegeven”, vindt hij.

File

De betrokken vrachtwage­nchauffeur viel dinsdag uit de lucht. “Ik heb gewoon gedaan om goed te doen, niet meer of niet minder”, vertelt Frederik Penneman, die voor Eieren Penneman in Stekene reed. “Ik stond al tien minuten in de straat stil. Achter mij was een lange file ontstaan, en er werd constant geclaxonne­erd. Ik had al een paar keer geroepen, maar er kwam geen antwoord. Een buurtbewoo­nster is toen haar licht gaan opsteken en kwam later zeggen ‘dat het nog wel even zou duren’. Ik heb dan maar het heft in eigen handen genomen.”

Dat daar een klacht op zou volgen, had hij naar eigen zeggen niet verwacht. “Ik begrijp het echt niet en betreur het ook heel erg dat zij die stap gezet hebben. Ik heb die ambulance rustig en veilig verplaatst, en heb absoluut geen cowboystre­ken uitgehaald”, vertelt de ervaren vrachtwage­nchauffeur. “Het was ondertusse­n al na 21u en ik moest nog zeker vier posten afwerken in Antwerpen. Met een vrachtwage­n rijden in het stadscentr­um is nooit een cadeau, voor geen enkele leverancie­r. En ik moet ook nog eens rekening houden

met mijn stipte rijtijden. Ik kon het me dus niet permittere­n nog langer stil te staan.” Ook positieve reacties

Hij heeft begrip voor de reactie van Ambulancen­trum Antwerpen, zegt hij. “Ik zou me graag willen verontschu­ldigen. Maar ik vind dat ze naar mij toe ook begrip moeten tonen. Ik vind het vooral spijtig dat veel mensen één kant van het verhaal horen en snel hun conclusies trekken. Gelukkig heb ik wel veel positieve reacties gekregen en ook mijn collega’s steunen mij. We zien wel hoe het afloopt”, besluit hij.

Hoe het komt dat de sleutels zomaar op het contact zaten? “In een ziekenwage­n zit heel wat apparatuur die veel energie van de batterij vergt – denk maar aan de zwaailicht­en”, zegt ervaren ambulancie­r Jan Van den Broeck. “Velen laten daarom de motor draaien, om niet het risico te lopen om na de interventi­e met een platte batterij te zitten.”

Opvallend is ook dat Van den Broeck, zij het jaren geleden, hetzelfde meemaakte in de Helenalei in Berchem, net als de Augustijne­nstraat een smalle eenrichtin­gsstraat. “Ik kon die man toen nog net betrappen. Ik heb hem naar zijn voeten gegeven en de politie erbij gehaald. Die stelde pv op. Of hij een boete heeft gekregen weet ik niet, maar hij zal het vast niet nog eens proberen.”

 ?? FOTO RR ?? De vrachtwage­nchauffeur parkeert de ambulance die de straat blokkeert netjes naast de kant van de weg.
FOTO RR De vrachtwage­nchauffeur parkeert de ambulance die de straat blokkeert netjes naast de kant van de weg.
 ??  ?? Dan stapt hij terug in zijn vrachtwage­n en rijdt verder.
Dan stapt hij terug in zijn vrachtwage­n en rijdt verder.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium