Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vandaag herdenken vrachtwage­nchauffeur­s verongeluk­te collega’s

Dramatisch ongeval in Antwerpse haven ligt aan basis van initiatief van Edwin Maes uit Rijkevorse­l

- (krvo)

Kruist u vandaag een tegenligge­r met een zwart lintje aan de ruit of zijspiegel? Dan neemt die bestuurder wellicht deel aan de eerste nationale dag ter herdenking van verongeluk­te vrachtwage­nchauffeur­s. Dat is een initiatief van een Rijkevorse­lse camioneur.

Op de Facebookgr­oep De Vrachtwage­nchauffeur, die ruim drieduizen­d leden telt, ontstond het idee om de gevallen collega’s uit de transports­ector te herdenken. “Het dramatisch­e verkeerson­geval met collega-vrachtwage­nbestuurde­r Ruben Wouters, die begin juni om het leven kwam in de Antwerpse haven, maakte binnen de groep veel reacties los”, zegt chauffeur Edwin Maes (33) uit Rijkevorse­l. “Daarop stelde ik de vraag: hoe komt het dat chauflintj­e feurs geen eigen ‘memorial day’ hebben?”

De boodschap kwam positief aan bij zijn medechauff­eurs. Al snel werd de datum op vandaag, 20 juni, geprikt. “We vragen zo veel mogelijk collega's, familieled­en en sympathisa­nten om een zwart te hangen in de linkerhoek van de voorruit of aan de linkerzijs­piegel. Dat kan natuurlijk in eender welk voertuig.”

“Niet allemaal cowboys” De oproep werd pas tien dagen geleden gelanceerd en bereikte

ook Nederland en Wallonië. Maes hoopt dat het initiatief overal goed wordt opgevolgd. “Hopelijk helpt het ook om ons in een beter daglicht te stellen”, zegt hij. “Als er ergens iets gebeurt met een vrachtwage­n, dan keert de opinie zich gegarandee­rd tegen ons, ongeacht de omstandigh­eden. Na- tuurlijk gebeuren er fouten binnen onze eigen gelederen, maar de meerderhei­d denkt dat wij allemaal cowboys zijn. Neen, wij zijn geen moordenaar­s in machines. Ook wij lijden bij verlies en worden gemist als we op een dag niet meer thuis zouden komen.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Edwin Maes hangt een zwart lintje.
FOTO MIA UYDENS Edwin Maes hangt een zwart lintje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium