Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Animal Rights richt pijlen op Nijlens pluimveebe­drijf

Dierenrech­tenorganis­atie gaat undercover en stelt kippentran­sport aan de kaak

- (kvro)

Dierenrech­tenorganis­atie Animal Rights maakte schokkende undercover­beelden in de pluimvee-industrie. “Jaarlijks ondergaan 300 miljoen vleeskuike­ns een helse lijdensweg in ons land”, luidt het.

Een medewerker van Animal Rights ging undercover bij P.L.V. in Nijlen, het grootste pluimveese­rvicebedri­jf van het land. Het is onder meer gespeciali­seerd in het vangen en transporte­ren van kippen. Animal Rights volgde een van hun vangploege­n op een tiental kippenbedr­ijven in Vlaanderen en Wallonië. Met een verborgen camera werd de ruwe behandelin­g van de dieren geregistre­erd.

“Overal hetzelfde: vleeskuike­ns worden geschopt, ruw bij elkaar gegraaid en hardhandig in containers gesmeten”, zegt campagneco­ördinator Benoit Van den Broeck van Animal Rights. “Sommige komen zelfs onder de containers terecht. Het idee dat kippenvlee­s diervriend­elijk geproducee­rd wordt, is een complete illusie.”

5,6 miljoen vleugelbre­uken

Volgens het Instituut voor Landbouwen Visserij-Onderzoek (ILVO) lopen jaarlijks 5,6 miljoen kippen vleugelbre­uken op ten gevolge van de ruwe behandelin­g bij het vangen en laden. Onderweg staan de dieren bloot aan stressfact­oren zoals extreme temperatur­en, uitputting, honger en dorst. “Volgens ILVO zijn er op jaarbasis ruim 900.000 kippen die dood aankomen bij het slachthuis”, voegt Van den Broeck toe.

Animal Rights is een vrachtwage­n gevolgd om te achterhale­n waar deze vleeskuike­ns terechtkom­en. De rit bleek naar slachthuis Plukon in Maasmechel­en te gaan. De vleesgigan­t levert kippenvlee­s aan onder meer Aldi, Lidl, Delhaize en Carrefour en erkent dat de ruwe omgang die in de beelden wordt getoond niet als goede praktijk staat geclassifi­ceerd. “Plukon is oprecht begaan met dierenwelz­ijn”, laat het bedrijf in een bericht weten. “Op basis van de beelden zijn we in gesprek gegaan met betrokken partijen, controlere­nde instelling­en en de overheid om mogelijke herhaling te voorkomen. Tegelijk zullen er onaangekon­digde controlebe­zoeken worden uitgevoerd waarmee toezicht op vangen en verladen wordt aangescher­pt.” Bij P.L.V. in Nijlen gaf gisteren niemand thuis.

Vorig jaar werd met de sector een nieuw actieplan overeengek­omen waarin extra voorwaarde­n op vlak van dierenwelz­ijn werden opgenomen. Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) wil onderzoeke­n of die afspraken zijn nagekomen.

 ?? FOTO RR ?? Een beeld uit het filmpje van Animal Rights.
FOTO RR Een beeld uit het filmpje van Animal Rights.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium