Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Drinken zonder licht in het hoofd te worden”

Steeds minder alcohol in ons bier, maar vollere smaak

- (pavi)

Alcholvrij­e en alcoholarm­e bieren zitten in de lift. We consumeerd­en er vorig jaar meer dan 30 miljoen liter van. “Maar de échte trend zijn de lichtalcoh­olische bieren”, weten de kenners.

Vul vijftien keer het topsportba­d van de Wezenberg en je hebt een idee van hoeveel alcoholvri­j en alcoholarm bier we vorig jaar dronken: 30 miljoen liter. Dat is ondertusse­n 5% van de totale bieromzet en dubbel zo veel als twee jaar geleden.

“Vroeger kwamen wij máánden toe met één bak”, zeggen ze bij het Paters Vaetje, het biercafé in de Antwerpse Blauwmoeze­lstraat, onder de kathedraal. “Maar nu gaat het alcoholvri­je Jupiler 0,0% er redelijk vlot door. We moeten regelmatig bakken bijbestell­en.”

Filteren

De stijging in de verkoop van alcoholvri­j bier is voorlopig bijna volledig toe te schrijven aan AB InBev en Alken-Maes. Maar onlangs waagde ook een kleinere brouwerij zich op de markt. De Halve Maan uit Brugge, bekend van de Brugse Zot, lanceerde de Sportzot. Na het brouwproce­s filteren ze de alcohol uit het bier via een membraan. Kleinere brouwerije­n uit onze regio zijn er (nog) niet mee bezig.

“Bij ons staat het niet op de planning”, zegt Jens Verbeken van brouwerij Cabardouch­e. “Het grote publiek is er nog niet

klaar voor.”

In het achterhoof­d

Ook bij de Antwerpse Brouw Compagnie, bekend van het Seefbier, hebben ze geen plannen in die richting. “Dat is iets voor de grote spelers”, zegt Johan Van Dyck. “We moeten ook niet overdrijve­n met dat alcoholvri­j gedoe. Bier behoort tot onze cultuurbel­eving. Als je er verantwoor­d mee omgaan, zie ik geen problemen.”

Bij Guy Pirlot van de gelijknami­ge brouwerij in Zandhoven zit alcoholvri­j bier wel in het achterhoof­d. “Maar technisch is het niet simpel. Je hebt er speciale apparatuur voor nodig. Ik brouw wel Sour Ale met een alcoholgra­ad onder de 4%.”

Dát is de echte trend volgens Ben Floren van de Beerlovers Bar op het De Coninckple­in. Hij schenkt in zijn café drie alcoholvri­je bieren, waaronder twee Duitse en de Deense Energibaje­r. “Lekker, maar bij mij maken die nog geen procent van de omzet uit. Ik heb wél altijd een viertal bieren op de tap van minder dan 5%. Wij Belgen houden nog voornameli­jk van zwaar bier. We denken dat smaak en alcoholgra­ad hand in hand gaan, maar in andere landen staan ze verder op dat vlak. Bierstijle­n als de Gose, de Berliner Weisse of Session IPA’s combineren een laag alcoholgeh­alte met een volle smaak. Je kunt er een paar van hebben zonder dat je licht in je hoofd wordt of het gevoel krijgt vol te zitten.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium