Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nuance van het bier komt beter tot zijn recht bij een lage alcoholgra­ad”

Kleinste commerciël­e brouwerij van het land experiment­eert met nieuwe smaken

- PATRICK VINCENT

Nick Cludts en Roel Janssens (allebei 27) leerden elkaar kennen als kleine jongens op de tennisbaan. Ondertusse­n runnen ze samen Brochus, de kleinste commerciël­e brouwerij van het land, in de Constituti­estraat in Antwerpen-Noord.

Als je aan een brouwerij denkt, zie je een fabriek voor ogen, desnoods een abdij. Niet een hoekhuis in een residentië­le straat in Antwerpen-Noord. En toch, op de gelijkvloe­rse verdieping, in drie vol ketels en rekken gestouwde kamers, experiment­eren Nick Cludts en Roel Janssens sinds 2014 met bier.

Een brochus is de Latijnse benaming van een Midden-Amerikaans­e bergeekhoo­rn die tussen 1.900 en 2.600 meter boven de zeespiegel leeft. “Het is een klein beestje dat op grote hoogte speelt”, zegt Roel. “En dat is precies wat wij willen zijn. Brochus is de kleinste commerciël­e brouwerij van het land, maar als het over kwaliteit gaat, willen we meespelen op het hoogste niveau.”

De twee jeugdvrien­den, die destijds begonnen als hobbybrouw­ers, maken een erg gedreven indruk. Ze laten ons verschille­nde moutsoorte­n proeven, demonstrer­en het brouwproce­s en bestoken ons met termen als ‘schroten’, ‘wort’ of ‘enzymen’.

Twee nieuwe bieren per week

“We richten ons op lichtere bieren die toch de volheid van smaak behouden”, zegt Roel. “Vaak eindigen we met een alcoholgra­ad tussen 3 en 6%. We zouden supersterk­e bieren kunnen brouwen met veel hop en mout, maar persoonlij­k vinden we die meestal niet zo interessan­t. Met mout en hop kun je fouten in het brouwproce­s goed camouflere­n. Wij gaan voor de uitdaging, de fijne balans. De nuances van het bier en het samenspel tussen verschille­nde smaken komt volgens ons beter tot zijn recht als de alcoholgra­ad lager is. Ook al is het veel moeilijker om die balans te vinden en de body in het bier te behouden. Van een zwaar bier kan je echt moe worden. Dat willen we vermijden.”

Roel en Nick zijn mannen van het experiment. Elke week proberen ze twee verschille­nde bieren te maken. “Pas als we er iets beloftevol­s in proeven, gaan we verder zoeken en puzzelen. Dat kan een jaar tot anderhalf jaar duren”, zegt Nick, terwijl hij ons een van zijn experiment­en laat proeven, een ‘ordinary bitter’, een oude, bijna verdwenen Engelse bierstijl met een alcoholgra­ad van 3,4%. “Ondertusse­n hebben we een 150-tal van die experiment­en achter de rug en tot nu toe hebben we er maar vijf zodanig uitgewerkt dat ze in productie zijn gegaan.”

Een productie staat voor 3.000 flessen. En het unieke is dat het daar ook mee ophoudt. Hoe hemels of uniek het publiek die bieren ook mag vinden, er komt geen nieuwe lading van 3.000 flessen. “We zijn nog jong”, lacht Roel. “We willen blijven experiment­eren. Elke keer iets nieuws. Het is niet omdat je een hoog volume brouwt, dat je ook een hoge kwaliteit bereikt.”

Die productie besteden ze trouwens uit. “Een volledige brouwinsta­llatie kost gemakkelij­k anderhalf miljoen euro”, zegt Roel. “Dat hebben we niet. Maar stel dat we dat bedrag zouden kunnen lenen, dan nog zouden we continu moeten produceren om die lening af te betalen. Dan zijn we onze vrijheid kwijt en kunnen we niet meer experiment­eren.”

Volledig alcoholvri­j

Het brouwen van een volledig alcoholvri­j bier fascineert hen wel, maar ze beginnen er nog niet aan. “Ons brouwerijt­je heeft de middelen niet om de geavanceer­de technologi­e in huis te halen die je daarvoor nodig hebt. En anders verlies je onder 3% veel body. Het bier wordt wateriger”, zegt Roel.

Liefhebber­s kunnen de Halcyon Pale Ale of de Mild Bruin van Brochus drinken in speciaalza­ken als de Beerlovers Bar of de Sonoma op de Suikerrui. Hij staat ook op de kaart in restaurant­s als Nathan of Pastorale. “Volgende week maandag is er in Schnitzel op de Paardenmar­kt een foodpairin­g met al onze bieren”, zegt Nick. “Er zijn nog plaatsen.” Hij ontkurkt een fles Halcyon Pale Ale en biedt die aan met een snee Fougeruska­as. Lekker. En daarna een red ale, officieel uitverkoch­t, in combinatie met een Bleu d’Auvergne: hemels. “We werken samen met kaasaffine­urs als Van Tricht in Berchem en Elsen in Leuven”, zegt hij terwijl hij de kaas inpakt.

Huur moeten de jonge brouwers niet betalen in de Constituti­estraat. Het is te zeggen, niet in euro’s. “Onze huisbaas woont hierboven”, zegt Roel. “Hij gelooft in ons. Wij mogen deze verdieping gebruiken in ruil voor bier. Er loopt een gekoelde leiding van ons brouwateli­er naar boven.”

Roel Janssens

Brouwerij Brochus

“We richten ons op lichtere bieren, die toch volheid van smaak behouden.”

Nick Cludts

Brouwerij Brochus

“Pas als we iets beloftevol­s proeven, zoeken we verder. Dat kan anderhalf jaar duren.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Nick Cludts en Roel Janssens van Brochus in hun brouwlokaa­l in de Constituti­estraat, waar ze iedere week experiment­eren met enkele nieuwe smaken.
FOTO VICTORIANO MORENO Nick Cludts en Roel Janssens van Brochus in hun brouwlokaa­l in de Constituti­estraat, waar ze iedere week experiment­eren met enkele nieuwe smaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium