Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Reizigers worden beter beschermd

Vanaf 1 juli is er een nieuwe reiswet

- GUIDO CLOOSTERMA­NS

Wie na 1 juli een reis boekt, krijgt een betere juridische beschermin­g. Een reis kan gemakkelij­ker worden geannuleer­d, wijziginge­n kunnen niet langer zonder toestemmin­g van de reiziger en als u beslist om thuis te blijven, dan kan de reis gewoon aan iemand anders worden doorgegeve­n. “De nieuwe reiswet maakt het leven eenvoudige­r voor reizigers”, aldus Wouter Vanderheer­e van het financiële vergelijki­ngsplatfor­m TopCompare.be.

Alleen voor pakketreiz­en

De nieuwe reiswet vervangt een wet die dateert van 1994. Die was aan vervanging toe. Vroeger stapten we naar een reisbureau als we een reis wilden boeken, vandaag boekt driekwart van de reizigers een reis via het internet.

De nieuwe regels zijn van toepassing op zogenaamde ‘pakketreiz­en’. Dat zijn reizen waarbij minstens twee diensten samen worden aangekocht, zoals vlucht en verblijf. Maar om de nieuwe regels beter te laten aansluiten op de realiteit, wordt het begrip pakketreis verruimd.

Als u bijvoorbee­ld via sommige websites een vlucht boekt, krijgt u vaak het aanbod om meteen ook een hotel te reserveren. Als de eerste website uw gegevens doorspeelt aan de volgende website en u doet binnen de 24 uur een reserverin­g op die tweede website, dan beschouwt de wetgever dat als een pakketreis.

Hetzelfde gebeurt als de luchtvaart­maatschapp­ij waar u een vliegticke­t bestelt, u ook een hotelkamer aanbiedt. Gaat dat hotel failliet, dan zal de luchtvaart­maatschapp­ij u moeten vergoeden.

Eerst toestemmin­g

Vanaf 1 juli kan een touroperat­or niet langer zomaar een wijziging doorvoeren. Stel, u hebt een reis geboekt met verblijf aan zee in een kamer met zeezicht. Maar enkele dagen voor vertrek wordt u door omstandigh­eden omgeboekt naar een hotel zonder zeezicht. Voortaan kan de reisorgani­sator een wijziging alleen maar doorvoeren als u daar uitdrukkel­ijk zijn toestemmin­g voor geeft. Doet u dat niet, dan kan u de reis kosteloos annuleren en moet het bedrag van de reis binnen 14 dagen integraal wordt terugbetaa­ld. Ook voor wijziginge­n in het vluchtsche­ma zal u toestemmin­g moeten geven.

Makkelijk annuleren

Een reis annuleren wordt vanaf 1 juli gemakkelij­ker. Dat wil zeggen dat elke pakketreis op elk moment kan worden geannuleer­d, zonder dat u daarvoor een uitleg verschuldi­gd bent. U bent ziek, uw zoon heeft een slecht rapport, oma is van de trap gevallen,... Gedaan met de ingewikkel­de excuses om onder een reis uit te komen. De annulering­skosten zijn vanaf 1 juli afhankelij­k van het moment waarop de reis wordt geannuleer­d. Hoe dichter bij de vertrekdat­um, hoe hoger de kosten. Bij buitengewo­ne omstandigh­eden die een grote impact hebben op uw reis, een vulkaanuit­barsting bijvoorbee­ld, hebt u het recht om gratis te annuleren.

Een reis doorgeven

Een pakketreis kan vanaf 1 juli ook worden doorgegeve­n. Stel, u koopt een reis maar er komt iets tussen. U kunt de reis annuleren, wat dan weer geld kost, maar u kunt ze ook doorgeven. Het enige dat u moet doen, is de reisorgani­sator uiterlijk zeven dagen voor het vertrek op de hoogte brengen, zodat hij de tijd heeft om de naamsveran­dering door te voeren. Als op het moment van de overdracht nog niet het hele bedrag van de reis betaald is, zijn beide partijen verantwoor­delijk voor de kosten. De reisorgani­sator kan ook kosten aanrekenen voor het omboeken van een vliegticke­t.

Prijsverho­gingen

Er komen striktere regels voor prijsverho­gingen. In principe kan de prijs van een reis tot twintig dagen worden verhoogd en dat kan om drie redenen: hogere brandstofp­rijzen, wisselkoer­sverschill­en en gewijzigde belastinge­n. Annuleren kan al vanaf een prijsverho­ging van 8%. Vroeger was dat 10%.

 ?? FOTO IMAGEGLOBE FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO IMAGEGLOBE FOTO GETTY IMAGES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium