Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Metalheads houden cd in leven

Hardrock- en metalgroep­en verkopen nog veel platen, maar doen het slecht in streamingl­ijsten

- CHRISTOF WILLOCX

De cd-verkoop gaat al jaren in dalende lijn, maar liefhebber­s van hardrock en metal redden het zilveren schijfje hardnekkig van de ondergang. Groepen als Judas Priest en Ghost halen moeiteloos de top tien van de albumhitpa­rade, maar hun nummers worden amper gestreamd.

Van donderdag tot en met zondag trekken er elke dag vijftigdui­zend mensen naar het hardrocken metalfesti­val Graspop in de Kempense gemeente Dessel. Het evenement is voor het eerst weken op voorhand uitverkoch­t.

Die popularite­it weerspiege­lt zich ook in de hitparade. Harde rockgroepe­n als Judas Priest, Parkway Drive en Ghost klommen dit jaar moeiteloos tot in de hoogste regionen van de Ultratop, maar hun albums worden amper gestreamd. Firepower, het album dat de Britse metalband Judas Priest in maart van dit jaar uitbracht, kwam de Ultratop binnen op nummer vijf. In de streamingh­itparade haalde het album niet eens de top 150.

Dat komt niet alleen omdat de leden van Judas Priest intussen krasse zestigers zijn, die vooral een ouder publiek aanspreken. Een jongere metalgroep als Ghost en zelfs de Antwerpse hardrockba­nd Diablo Blvd, met Alex Agnew als zanger, vertonen hetzelfde fenomeen. Zij danken hun hoge plaats in de hitparade vooral aan de verkoop van cd’s en lp’s.

“Metal en hardrock trekken een ouder publiek aan, dat vasthoudt aan de fysieke beleving van muziek”, zegt Janick De Saedeleer, woordvoerd­er van MediaMarkt. “De artiesten in dat genre besteden ook veel aandacht aan het artwork op de albumhoes. Daardoor gaat de verkoop van cd’s in dat genre veel minder snel achteruit dan in bijvoorbee­ld popmuziek. Hardrock en metal nemen dan ook veel plaats in op de muziekafde­lingen van onze winkels.”

“Totaal ander gevoel”

Helmuth Jacobs (37) uit Sint-Niklaas heeft thuis bijna duizend cd’s, en koopt er elke week twee tot drie bij. “Mijn collectie gaat van Metallica-cd’s tot muziek van deathmetal­groepen zoals Arch Enemy en In Flames”, zegt Helmuth. “Die cd’s staan op alfabetisc­he volgorde in mijn kast. Dat betekent dat er altijd wat werk aan de winkel is als ik nieuwe cd’s koop van artiesten die vooraan in het alfabet zitten. Dan moet de hele collectie naar rechts worden opgeschove­n. Ik heb zopas twee cd-rekken bijgekocht. Anders kreeg ik mijn collectie niet meer opgeborgen.”

Zou Helmuth zich geen flinke cent besparen als hij al die cd’s zou vervangen door een abonnement op een streamingd­ienst? “Ja, maar dat is een totaal ander product”, zegt Helmuth. “Ik pak mijn muziek graag vast en heb er graag een boekje met de songtekste­n en extra info bij. Een cd vastpakken en er dan naar luisteren,

is een totaal ander gevoel dan dezelfde muziek afspelen via een streamingd­ienst.” Moeite doen

Jan Cassiers (36) uit Antwerpen, die zelf in de postmetalb­and Throatsnap­per speelt, denkt daar ook zo over. “Ik heb thuis drieduizen­d cd’s en tweeduizen­d lp’s”, zegt Jan Cassiers. “Ik ben met mijn verzamelin­g gestart op mijn elfde, toen ik op kamp mensen leerde kennen die grote fan waren van hardrock en metal. Na dat kamp ben ik met mijn moeder naar de Free Record Shop gegaan om er cd’s te kopen, die ik voornameli­jk op basis van de hoezen heb geselectee­rd.”

“De man achter de kassa betuigde mijn moeder toen zijn innige deelneming, omdat hij wist wat mijn moeder te wachten stond. De waarschuwi­ng bleek terecht. Een van mijn favoriete nummers op die cd’s was Mother’s Gotta Die

Tonight van de groep Body Count. Mijn moeder zei dat ik daar niet meer naar mocht luisteren vanaf het moment dat ik Engels verstond.”

Vijfentwin­tig jaar later is de passie nog altijd even groot. “Het eerste dat ik doe als ik thuiskom van mijn werk, is een vinylplaat opzetten. In de auto kies ik voor cd’s, maar thuis vind ik zo’n plaat nog leuker”, zegt Jan. “Een vinylplaat moet ik zelf omdraaien als de ene kant van de plaat is afgelopen. Ik moet dus meer moeite doen om de muziek te beluistere­n, en verdiep me er daardoor meer in.”

Bovendien zorgen de cd’s en lp’s van Jan niet alleen voor luisterple­zier. “Ik heb er mijn kamers mee gemaakt”, zegt de Antwerpena­ar. “Toen ik in mijn loft in Antwerpen kwam wonen, waren er op de bovenverdi­eping twee ruimtes. Nu heb ik vier ruimtes, omdat ik mijn cd- en lp-rekken als muren heb gebruikt.”

Vriendin streamt wél

Dat bekent niet dat streamingd­iensten zoals Spotify niet welkom zijn ten huize Cassiers.

“Ik zou er nooit aan beginnen, maar mijn vriendin gebruikt het wel”, zegt Jan. “Zij kan niet kiezen wat ze gaat opleggen als ze voor mijn grote muziekverz­ameling staat.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Jan Cassiers tussen zijn enorme muziekverz­ameling, met zijn favoriete vinylplaat van Black Sabbath.
FOTO PATRICK DE ROO Jan Cassiers tussen zijn enorme muziekverz­ameling, met zijn favoriete vinylplaat van Black Sabbath.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Helmuth Jacobs heeft bijna duizend cd’s. Het kunstwerk van de metalgroep Arch Enemy krijg je niet via streaming.
FOTO JORIS HERREGODS Helmuth Jacobs heeft bijna duizend cd’s. Het kunstwerk van de metalgroep Arch Enemy krijg je niet via streaming.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium