Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Maak publicitei­t, zodat we hier eiceldonor­en vinden”

Steeds meer vrouwen reizen naar Spanje om zwanger te worden via eiceldonat­ie

- THEO DERKINDERE­N

Steeds meer Belgische vrouwen die zwanger willen worden met een eiceldonor, reizen af naar Spanje voor de behandelin­g. Dat komt omdat de wachttijd heel wat korter is dan in ons land. In Spanje hebben ze ook veel meer eiceldonor­en dan in ons land. Experts pleiten er nu voor om publicitei­t te maken, zodat er meer donoren worden gevonden.

Spanje is de Europese koploper op het vlak van behandelin­gen met eiceldonat­ie. In het land zijn er geen lange wachttijde­n voor de behandelin­g, in tegenstell­ing tot ons land en andere Europese landen. En daarom reizen steeds meer vrouwen naar Spanje om zich daar te laten behandelen. Dokter Greet Lammens is verbonden aan het IMER, een Spaans medisch centrum voor voortplant­ingsgenees­kunde. Zij komt één keer per maand naar ons land voor een raadplegin­g met geinteress­eerde vrouwen of koppels. En dat is uniek.

“Dat ik naar Mechelen kom, spaart het geïnteress­eerde koppel of de vrouw in kwestie een verplaatsi­ng naar Spanje uit. Het is ook niet vanzelfspr­ekend om zomaar naar Spanje te reizen voor een medische ingreep. Bovendien vormt ook de taal soms een probleem”, zegt de arts. “Ik wil benadrukke­n dat het bij mij absoluut niet gaat om ronselprak­tijken of om pogingen om mensen met alle mogelijke middelen over de streep te proberen trekken en zich bij IMER te laten behandelen. Jaren geleden was ik fertilitei­tsarts in Nederland. Ik voer mijn werk nog steeds op dezelfde manier uit. Na de behandelin­g kan de patiënt opnieuw bij haar vertrouwde gynaecoloo­g terecht. Meer nog, ik wil zelfs Belgische collega’s uitnodigen om hen te tonen hoe wij te werk gaan.”

Dat er in Spanje geen wachttijde­n voor de behandelin­g bestaan, heeft te maken met het grote aantal donoren. In Spanje mag er ook publicitei­t worden gemaakt voor eiceldonat­ie. Vaak gaan studentes op het voorstel in, temeer omdat er een financiële tegemoetko­ming voorzien is.

“Omdat wij met jonge eiceldonor­en werken, is ook de kans op een effectieve zwangersch­ap groter dan wanneer een vrouw van pakweg 35 donor wordt. In principe kan je bij ons vier weken na het intakegesp­rek al zwanger zijn”, aldus nog dokter Lammens.

Tot twee jaar wachten

In ons land kan de wachttijd voor een behandelin­g met een eiceldonor oplopen tot twee jaar. “Dat is de reden dat koppels uitwijken naar Spanje. Vergeet niet dat het meestal gaat om radeloze en kwetsbare mensen. Mensen die dromen van een kindje en plots te horen krijgen dat hun droom sneller dan verwacht in vervulling kan gaan”, pikt professor Diane De Neubourg in. Zij is diensthoof­d fertilitei­t van het UZA. “In Spanje zijn zeer goede universita­ire ziekenhuiz­en waar de behandelin­g correct wordt uitgevoerd. Maar voor bepaalde klinieken is het louter een commerciël­e aangelegen­heid. Als ik hoor dat sommige instelling­en de kostprijs zelfs terugbetal­en als de zwangersch­ap mislukt, dan stemt dat wel tot nadenken. Daarom pleit ik er ook voor om in ons land meer publicitei­t te maken om eiceldonor­en te vinden. Voor bloedafnam­es bijvoorbee­ld mag je wel publicitei­t maken, om eiceldonor­en te vinden niet. Op die manier zou de lange wachttijd alleszins kunnen worden ingekort.”

Diane De Neubourg

Diensthoof­d fertilitei­t UZA

“Mensen die dromen van een kindje, krijgen te horen dat hun droom in Spanje sneller in vervulling kan gaan.”

 ?? FOTO AN NELISSEN ?? Wie in België zwanger wil worden via eiceldonat­ie, komt op een lange wachtlijst te staan.
FOTO AN NELISSEN Wie in België zwanger wil worden via eiceldonat­ie, komt op een lange wachtlijst te staan.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium