Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Wever-temperamen­t

- Sacha Van Wiele

Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) is gekend om zijn scherpe en soms hautaine uitlatinge­n. Wie een paar uur een raadscommi­ssie met de burgemeest­er volgt, krijgt een ruimer beeld op zijn temperamen­t. De aanwezighe­id, of in dit geval afwezighei­d, van oppositiep­artij Groen speelt daarin een belangrijk­e rol. Maak kennis met de verschille­nde aspecten van burgemeest­er De Wever. De erkentelij­ke burgemeest­er. In de bespreking van de verkeersve­iligheidsc­ijfers wijst hij erop dat het sinds 2000 veiliger is geworden op de weg. “Er zijn veel inspanning­en gebeurd door de vorige stadsbestu­ren en ik denk ook door het huidige”, zegt De Wever erkentelij­k. Neen, dit maal was het niet de schuld van de sossen.

De ‘foute grappen’-burgemeest­er. Antwerps gemeentera­adslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) heeft in de raadscommi­ssie vragen over de prijs die de stad Antwerpen betaalt voor de ontvangst van Sinterklaa­s en Zwarte Piet in de stad. “Ik heb uiteraard geen probleem met de Sint”, zegt Dewinter. “Het is een vreemdelin­g die uit Turkije komt en dezelfde dag weer vertrekt.” Als historicus kan De Wever het niet nalaten om Dewinter erop te wijzen dat hij een aantal zaken fout heeft, “maar het was wel geestig”. Niet iedereen in de raad deelt die appreciati­e.

De verontschu­ldigende burgemeest­er. Als De Wever merkt dat hij weer iets te scherp was, zal hij zich ook verontschu­ldigen. Dat gebeurt in de bespreking van het complexe dossier van de ontwikkeli­ng van de Slachthuis­site. Op de banken naast de burgemeest­er zitten twee experts. PVDA-gemeentera­adslid Mie Branders worstelt met de complexite­it. Het werkt burgemeest­er De Wever op de zenuwen. “Je moet zulke teksten proberen begrijpend te lezen”, zegt de geïrriteer­de De Wever.

“Wilt u dan alleen specialist­en in de gemeentera­ad?”, repliceert Branders.

Uiteindeli­jk komen er slechts twee tussenkoms­ten over een dossier waarover een schandaals­feer was ontstaan na het beruchte verjaardag­sfeestje van een projectont­wikkelaar in ‘t Fornuis. De Wever ziet de lege banken van Groen. Het potje kookt bij hem stilaan over. Hij richt zich tot de experts. “Ik wil jullie bedanken, want u bracht familiale offers om hier te kunnen zijn”, zegt De Wever. “U stelt zich nu waarschijn­lijk de vraag waarom u die moest maken. Ik wil mij verontschu­ldigen bij de raadsleden die zich door mij aangevalle­n voelen. Ik apprecieer dat jullie de moeite doen om de teksten te lezen, vragen te stellen en hier aanwezig te zijn. Laat dit duidelijk zijn.”

De geërgerde burgemeest­er. De Wever gaat al snel in de aanval. “Begrijp echter mijn ergernis, want het is de partij die voor 90% van het debiet zorgde in dit dossier die nu afwezig is op de raad van bestuur van Vespa én op de raadscommi­ssie. Deze partij gaat waarschijn­lijk wel met alle toeters en bellen uitpakken op de gemeentera­ad. Er zijn grenzen.”

De ergernis van de burgemeest­er is overigens terecht. Groenfract­ieleider Wouter Van Besien neemt best een voorbeeld aan de burgemeest­er. Hij kan zich op de gemeentera­ad maar beter verontschu­ldigen tegenover zijn collega’s en hun achterban voor de afwezighei­d van zijn fractie op de bespreking van een dossier dat zijn partij altijd zo belangrijk heeft gevonden. Of was dat laatste voor schijn?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium