Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Doek valt over ‘kleinste cultuurhui­s van België’

Bezielster Diana Van Strijdonck stopt Expohuis in Antwerpen-Noord

- Diana Van Strijdonck

Bezielster en bewoonster Diana Van Strijdonck (60) stelt haar Expohuis in de Dahliastra­at, in Antwerpen-Noord, te koop. Met een groep vrijwillig­ers organiseer­de ze in het rijhuis exposities, theater en concerten. “Het was een vat vol energie, maar na een tijd is het genoeg”, vertelt ze zelf.

In 1990 startte Diana Van Strijdonck, met een diploma van de Antwerpse kunstacade­mie op zak, een kunstgaler­ij in een rijhuis. Op het openingsfe­est stond de lichtblauw­e Cadillac Eldorado van kunstenaar Panamarenk­o voor de deur en stond Guido Belcanto op de tafel te zingen. “Hij was nog niet de grote Guido Belcanto zoals we hem nu kennen, veeleer een jongeman die zijn weg zocht als artiest. Ik had wel een neus voor talent”, zegt Diana trots.

In 2009 besliste ze de expositier­uimte om te toveren tot een theateren concertrui­mte. Vooral voor de kamerconce­rten was het cultuurhui­s gekend. In het salon stonden welgeteld 49 stoelen, die meestal volledig volzet waren. Er vonden intieme concertjes plaats op een plek die helemaal anders is dan de meeste concertzal­en. Het gaat dan ook om een gewoon rijhuis in de Dahliastra­at in Antwerpen-Noord. Het Expohuis raakte bekend als het ‘kleinste cultuurhui­s van België’.

Dat moeten de buren gehoord hebben. “Maar ik kreeg nooit klachten van hen”, gaat Diana verder. “Ze waren veeleer trots en enthousias­t dat ze de muziek konden beluistere­n. Mijn naaste buren heb ik nu en dan uitgenodig­d voor een gratis concert.” De organisati­e was volledig gebaseerd op vrijwillig­ers. De vzw Expohuis verkocht lidkaarten om de artiesten te bezoldigen.

Door de jaren betraden onder meer acteur Warre Borgmans en muzikant Jean-Bosco Safari het podium. Maar vooral kleinere of onbekender­e namen kregen er een kans. Er vonden niet erg veel

“Als huis is het wel erg groot en ik wilde iets kleiner gaan wonen. Ik wilde aan een nieuw hoofdstuk beginnen.”

optredens plaats, maar de aanwezige muzikanten werden zorgvuldig geselectee­rd.

Zondag speelde het duo Billy & Bloomfish er de laatste noten. “Het was niet de bedoeling dat het een ‘afscheidsc­oncert’ zou genoemd worden”, zegt Diana. “Maar dat werd het op een of andere manier dan toch.”

Ze woont al 33 jaar in het pand, dat ze normaal begin september zal verlaten. Waarom ze dat doet, is moeilijk zo te bepalen. “Dat is een moeilijke vraag, ik weet het niet zo goed. Als huis is het wel erg groot en ik wilde iets kleiner gaan wonen. Het was een vat vol energie, maar na al die tijd is het stilaan genoeg. Ik wilde aan een nieuw hoofdstuk beginnen. Uiteraard ga ik mijn levenswerk wel missen.”

Ze vertrekt niet zonder souvenir. “Ik heb verschille­nde fotografen

mijn huis laten fotografer­en. Ik ga er een ouderwets fotoboek van maken, zo een waarin je op je gemak kan bladeren.”

Ze gaat met de vzw Expohuis verder in een andere branche. Die zal in samenwerki­ng met Volkshoges­chool Elcker-Ik wekelijks begeleidin­g geven op poëzieavon­den. Voor Diana is het leven zonder kunst ondenkbaar. “Heel mijn leven staat in teken van kunst.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Het Expohuis was een gewoon rijhuis.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Het Expohuis was een gewoon rijhuis.
 ?? FOTO RR ?? Een vol huis voor het slotfeest.
FOTO RR Een vol huis voor het slotfeest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium