Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Flor uit Borgerhout heeft zijn eigen standbeeld aan de Scheldekaa­ien

Mooimakers plaatst tijdelijke beelden van gewone mensen om sluikstort­ers te sensibilis­eren

- MAAIKE FLOOR

Sinds dinsdag kan Flor Boey (38) uit Borgerhout zichzelf tegenkomen aan de Scheldekaa­ien. Vlak bij het Loodswezen heeft Mooimakers een standbeeld van hem geplaatst om te laten zien dat het voor Flor belangrijk is om die plek schoon te houden.

Het was even wennen voor Flor Boey om oog in oog te staan met zichzelf. “Ik kom heel graag aan de Scheldekaa­ien. Hier heb ik vier jaar geleden de eerste date gehad met mijn vriend. Sindsdien komen we hier graag picknicken”, vertelt Flor Boey, een producer van concerten uit Borgerhout.

Zelf neemt hij zijn vuilnis altijd mee, maar het viel hem op dat andere mensen dat lang niet altijd doen. “Daarom raap ik zelf vaak vuil op, omdat ik graag in een schone stad leef.”

Het standbeeld is een initiatief van Mooimakers, een samenwerki­ngsverband tegen zwerfvuil en

Els Gommeren

Mooimakers

“Met de beelden willen we mensen oproepen om hun favoriete plekje mooi en proper te houden.”

sluikstort van OVAM, Fost Plus en de lokale besturen. Ook in Leuven, Hasselt en Gent komt ergens in de stad het standbeeld van een gewone inwoner te staan op een plek die voor hem of haar belangrijk is. “Op die manier willen we mensen oproepen om hun favoriete plekje mooi en proper te houden”, zegt Els Gommeren van Mooimakers. “Elke plek in de stad verdient het om zwerfvuilv­rij te zijn. Elke plek heeft voor min- stens één inwoner een speciale betekenis. Denk daar eens aan voor je afval achterlaat. Dat is de boodschap die we met deze zomercampa­gne willen meegeven.”

Naast de standbeeld­en zijn er in alle vier de steden ook 250 ‘odeplaatje­s’ bevestigd om de plekken aan te duiden waar mensen graag komen, en die ze dus graag schoon willen houden. “Door inwoners daar bewust van te maken, kunnen we hun gedrag hopelijk beïnvloede­n.”

Vaker zwerfvuil oprapen

Flor Boey heeft zich alvast voorgenome­n om zelf nog vaker zwerfvuil op te rapen. Zijn standbeeld, gemaakt van hard plastic, blijft tot 5 september staan. “Voor die tijd kom ik zeker nog een paar keer picknicken op onze lievelings­plek. Al zal het raar blijven om mezelf daar te zien zitten.”

 ?? FOTO RR ?? Flor Boey voor zijn evenbeeld dat sinds dinsdag aan de kaaien staat.
FOTO RR Flor Boey voor zijn evenbeeld dat sinds dinsdag aan de kaaien staat.
 ?? FOTO ??
FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium