Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Goedkoper met Fluvius

- (ella)

Voor de distributi­e van gas en elektricit­eit stapt de gemeente over van Iveka naar Fluvius. Dat voorstel van oppositiep­artij N-VA werd goedgekeur­d. Groen vindt het een gemiste kans om te ijveren voor de distributi­e van fossielvri­je brandstoff­en.

“Volgens het Energiedec­reet kan er nog maar één netbeheerd­er zijn per gemeente. Gemeenten kunnen overstappe­n. Wij stellen Fluvius Antwerpen voor, een fusie van Iveg, Imea en Integan, vanaf 1 januari 2019”, legde fractielei­dster Eline Peeters uit. “Door alle nutsactivi­teiten te bundelen, kunnen we kosten besparen. Uit simulaties blijkt dat de tarieven voor gas en elektricit­eit lager zullen liggen. Bovendien heeft Brecht meer kans op een zitje in de raad van bestuur omdat Fluvius minder gemeenten telt dan Iveka.”

Schepen Luc Torfs (Groen) pleitte in een amendement voor fossielvri­je energievoo­rziening, maar dat raakte niet goedgekeur­d. “De overstap biedt die opportunit­eit. De gemeente verbindt zich voor 18 jaar en engageerde zich om te streven naar een klimaatneu­trale gemeente. Het is niet meer dan logisch dat we meer betrokkenh­eid, informatie en inspraak mogen verwachten van een energie-intercommu­nale. Maar blijkbaar zijn het klimaat en de transitie plots van geen tel meer. Ook transparan­tie, inspraak en democratie spelen niet meer mee. De collegiali­teit in het bestuur is ver te zoeken”, reageerde Torfs teleurgest­eld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium