Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het enige wat telt, is de schoonheid van het beeld”

Maxim Piessen (23) lanceert onlineplat­form waarop foto’s objectief worden beoordeeld

- www.photrea.com NICOLE VERSTREPEN

Maxim Piessen (23) heeft zijn zelf ontwikkeld onlinefoto­platform Photrea gelanceerd. “Superbeken­d als fotograaf of juist startend, profession­eel cameramate­riaal of net niet: iedereen heeft dezelfde kans om op het platform te verschijne­n”, stelt hij.

Maxim is al lang gepassione­erd door fotografie. Zelf is hij gespeciali­seerd in reis- en macrofotog­rafie. Als 16-jarige kreeg hij een wildcard om in de Verenigde Staten een gerenommee­rde workshop insectenfo­tografie te volgen. Zijn werk verscheen sindsdien in meerdere magazines en kranten.

Maxim Piessen studeerde vorig jaar af als master in de fysica. “Het idee om een eigen fotoplatfo­rm te bouwen, ontstond in mijn laatste jaar. Ik heb na mijn studie een bootcamp Programmer­en gevolgd. Met twee andere deelnemers creëerde ik een eerste versie van mijn fotoplatfo­rm.”

Het platform staat nu op punt en Maxim is klaar om de wereld te veroveren. “Op bestaande platformen is het moeilijk om een groot publiek te bereiken, zeker als nieuwe fotograaf. Dat kan alleen door veel volgers te hebben. Van het maken van goede beelden verschuift de focus naar promotie van jezelf en dat vond ik niet ideaal. Andere platformen werken met curatoren, maar daardoor zie je vaak beelden in een bepaalde stijl, ook dat is niet wat ik zocht. Op Photrea worden de beelden in alle objectivit­eit beoordeeld.”

Popularite­it

Ben je tevreden van een foto die je gemaakt hebt? Dan kan je die op Photrea zetten. “Als je een foto uploadt, moet jij over twintig beelden beslissen of je ze goed genoeg vindt voor publicatie. Je ziet tijdens het stemmen enkel het beeld en de categorie waarin deze werd geüpload. Je wordt dus niet beïnvloed door de popularite­it van de fotograaf. Jouw foto wordt op zijn beurt naar twintig ‘uploaders’ gestuurd. Behaalt je foto een score van minimaal 14/20? Dan komt hij online.”

Verder introducee­rt de fotograaf de parameter Voor elke foto wordt bijgehoude­n hoe lang de bezoekers ernaar kijken. Na de

viewing time. zomer start Maxim met een masterna-masterople­iding Artificiël­e Intelligen­tie. “Aan de hand van AI zal de computer kunnen voorspelle­n welke beelden bij het grote publiek zullen scoren. Dat kan een toepassing vinden in de marketing. Marketeers zullen geholpen worden om te bepalen welke beelden zullen aanslaan”, legt de Kapellenaa­r uit.

 ?? FOTO NICOLE VERSTREPEN ?? Maxim Piessen toont zijn platform Photrea.
FOTO NICOLE VERSTREPEN Maxim Piessen toont zijn platform Photrea.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium