Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze mooie wijk wordt verminkt”

De List ziet ‘storende stammen’ niet zitten

- (jaa)

Ze werden er gelegd om foutparkee­rders letterlijk te dwarsbomen, maar de lelijke liggende boomstamme­n in de Listdreef zijn het gesprekson­derwerp in de villawijk. “We halen ze er weer weg”, belooft burgemeest­er Maarten de Veuster (N-VA).

De Listdreef is de majestueuz­e toegangsdr­eef tot de al even fraaie woonwijk De List, niet ver van het Carrefour-filiaal. “Langs beide zijden van de dreef zijn de bermen gigantisch breed”, vertelt Jos Vanthienen, voorzitter van de wijkvereni­ging. “Het zijn echte grasvelden, die vaak onrechtmat­ig gebruikt worden om te parkeren of om te keren. Hierdoor worden ze vooral in de herfst- en wintermaan­den herschapen in grote modderpoel­en. Geen fraai zicht en ontmoedige­nd voor de wijkbewone­rs die moeite doen om deze bermen te onderhoude­n.”

De wijkvereni­ging had geopperd om de bermen af te zoomen met lage hagen, maar die optie werd door de gemeente opzijgesch­oven door een te grote onder- houdskost. “We hebben in de plaats de bomen, die onlangs voor de bijl gingen tijdens de jaarlijkse en noodzakeli­jke kapronde in ons laanbomenb­estand, op de bermen laten leggen als ecologisch­e barrière”, vertelt schepen van Leefmilieu Erik Block (CD&V).

Een goed idee, maar in de praktijk blijkt de test niet zo geslaagd. “Esthetisch onverantwo­ord. Daar is iedereen het over eens”, aldus Jos Vanthienen. Schepen Erik Block deelt zijn mening: “Het lijkt nu eerder een kunstwerk in het Middelheim­museum. De stammen zijn te gigantisch en ongelijk van formaat. Dat was niet de bedoeling.”

Burgemeest­er Maarten De Veuster is evenmin enthousias­t en kondigt de verwijderi­ng aan van de boomstamme­n. Maar dat is geen eenvoudige klus en er zal dus een gespeciali­seerde bosbouwfir­ma moeten ingeschake­ld worden. “En hiermee zal ook het probleem van de kapotgered­en bermen nog niet opgelost zijn”, vervolgt schepen Block. “We bekijken binnenkort, in overleg met de wijkvereni­ging, of een bloemenbol­lenweide geen goed alternatie­f kan zijn.”

 ?? FOTO JAA ?? De boomstamme­n zijn een doorn in het oog van de bewoners.
FOTO JAA De boomstamme­n zijn een doorn in het oog van de bewoners.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium