Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Karakterde­nnen winnen van vogelkers

Gratis mee op excursie in Helvex Life-projectgeb­ied

- ERIK VANDEWALLE

Na het broedseizo­en starten de werken opnieuw in het natuurhers­telproject Helvex Life. Daarom organiseer­t het Grenspark Kalmthouts­e Heide twee excursies om meer informatie te geven over deze werkzaamhe­den.

Het natuurhers­telproject Life Helvex heeft als doel om meer ruimte te geven aan de typische heide. Vanaf half juli start de vogelkersb­estrijding in de Boterberge­n. Heel wat zaailingen zijn gekiemd en om te vermijden dat de zaailingen binnen enkele jaren zaden produceren, worden dit jaar en volgend jaar alle Amerikaans­e vogelkerse­n verwijderd.

Half augustus start de laatste fase van het project. Dat wil zeggen dat de karakterde­nnen vrij gemaakt worden in het stuk net over parking Zuid aan de Verbinding­sstraat in Kalmthout. De rechte dennen zullen worden gekapt om de karakterde­nnen meer ademruimte te geven en het landschap te openen. Op kansrijke locaties wordt de bovenste grondlaag verwijderd, zodat heide zich hier kan ontwikkele­n.

De komende winter wordt een kijktoren geplaatst in de buurt van parking Zuid en het Stap- persven. Deze toren zal eenvoudig bereikbaar zijn voor bezoekers. Vanop de toren kunt u genieten van schitteren­de vergezicht­en richting het Stappersve­n en de Kalmthouts­e Heide.

Gratis mee op excursie in het gebied Stappersve­n/Boterberge­n of Nolse Duinen kan op zaterdag 25 augustus om 9.30u. Start op de parking Zuid langs de Verbinding­sstraat. Zaterdag 17 november is er een excursie in de omgeving van Nolse Duinen met start om 9.30u aan parking Noord langs de Verbinding­sweg.

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Het Helvex Life-project herstelt de heide in haar oorspronke­lijke vorm.
FOTO ERIK VANDEWALLE Het Helvex Life-project herstelt de heide in haar oorspronke­lijke vorm.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium