Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1 wauwmoment, 5 conclusies

- MICHAEL VAN DAMME

Met Polen en Senegal hebben we alle 32 deelnemers aan dit WK minstens één keer in actie gezien. Vijf conclusies na de eerste zestien WK-matchen van de eerste speeldag, die met Spanje - Portugal (3-3) één echt wauwmoment heeft opgeleverd.

VEEL GOALS OP STILSTAAND­E FASES

De Rode Duivels hebben dit keer getraind op stilstaand­e fases, zo bleek uit een aantal ingestudee­rde variaties tegen Panama. En dat is maar goed ook. Want tot dusver is dit het WK van de stilstaand­e fases. Statistiek­enbureau Opta noteerde dat 21 van de 38 goals voortkwame­n uit een stilliggen­de bal: liefst zeven uit strafschop, vijf uit een indirecte vrije trap, vier uit een directe vrije trap en vijf uit een hoekschop. Tel de inworpen mee en je komt zelfs aan 22. In

Japan - Colombia kwamen alle drie de goals uit een stilstaand­e fase. Dat in bijna alle wedstrijde­n minstens één van de ploegen een defensieve aanpak hanteert,

draagt bij aan het geringe aantal veldgoals. De aanwezighe­id van de videoref (VAR) krikt het aantal strafschop­pen op: liefst negen strafschop­pen werden er gefloten in de zestien wedstrijde­n, waarvan drie na tussenkoms­t van de VAR.

DE VAR BLIJFT TE PASSIEF

Dit is het allereerst­e WK dat gebruikmaa­kt van videotechn­ologie met een Video Assistant Referee-team in Moskou. Maar de VAR houdt zich te afzijdig, vooral bij duw- en trekfouten in de zestien. De discussies gingen vooral over de fases waar de VAR niet tussenkwam. De Engelsen klaagden het hardst over die passivitei­t omdat de VAR niet ingreep, terwijl de Tunesiërs voortduren­d aan Harry Kane hingen. Ook bij een duwfout van Zuber op Miranda in Brazilië Zwitserlan­d werd er niet ingegrepen. Er werden drie strafschop­pen gefloten na tussenkoms­t van de VAR. Bij de penalty’s voor Zweden en Peru was iedereen het roerend eens dat dit de juiste beslissing was. Niet iedereen vond de strafschop­fase van Frankrijk een clear error, maar het was wel degelijk een stafschop.

TREURNIS IN AFRIKA

EN ZUID-AMERIKA

De Europese landen zijn goed gestart op dit WK. Op regerend wereldkamp­ioen Duitsland en Polen na pakten alle Europese landen punten op de openingssp­eeldag. De Aziatische confederat­ie deed het behoorlijk met twee zeges (Iran en Japan) op vijf deelnemers. Zuid-Amerika en Afrika hebben een valse start gemaakt. Het is van 1974 geleden dat vier Zuid-Amerikaans­e landen hun eerste WKmatch niet konden winnen.

Enkel Uruguay won, Argentinië en Brazilië speelden gelijk, Peru en Colombia verloren. Op het WK 2014 kwamen nog vier van de acht kwartfinal­isten uit Latijns-Amerika. Dat het Afrikaanse continent het laat afweten, is minder uitzonderl­ijk: Egypte, Marokko, Nigeria én Tunesië verloren hun openingsma­tch. Enkel Senegal won. Mexico zorgde voor de enige zege voor Midden-Amerika, dat slechts drie landen op het WK heeft.

RONALDO OP EENZAME HOOGTE

Cristiano Ronaldo is met zijn hattrick tijdens Portugal Spanje (3-3) topschutte­r, gevolgd door Cheryshev (de goals uit Rusland - Egypte van gisteravon­d tellen we nog niet mee, die wedstrijd maakt deel uit van de tweede speeldag), Diego Costa, Romelu Lukaku en Harry Kane met elk twee goals. Terwijl zijn grote rivaal Lionel Messi zelfs vanaf de stip faalde tegen IJsland, heeft Ronaldo opnieuw een aantal mijlpalen bereikt. Met zijn 33 jaar een 130 dagen is hij de oudste speler die een hattrick maakte op een WK. Ronaldo is de vierde speler die op vier WK’s scoorde - na Pelé, Miroslav Klose en Uwe Seeler en hij is de enige die tijdens acht opeenvolge­nde grote tornooien minstens één goal maakte. Dankzij de ster van Real Madrid werd Portugal - Spanje hét ‘wauw-moment’ van de eerste speeldag.

GOEDE ORGANISATI­E, MAAR STADIONS NIET VOL

Rusland heeft een goede eerste indruk nagelaten als organisato­r. De veiligheid is top, zo horen we van onze mannen ter plekke. Bij de ploegen is er discussie over het te lange gras en bij de fans over de lege plekken in de stadions. Die doen soms pijn aan de ogen. Tijdens Egypte - Uruguay in Jekaterina­burg bleven liefst 5.000 van de 33.000 zitjes leeg. Volgens de FIFA had dat niet te maken met niet-verkochte of niet-verdeelde tickets, maar met toeschouwe­rs die niet komen opdagen. Op de officiële site zijn er voor de matchen inderdaad nauwelijks nog tickets beschikbaa­r. Het is een weerkerend probleem op WK’s dat gratis zitjes voor sponsors onbezet blijven.

 ??  ?? Dit is het allereerst­e WK dat gebruikmaa­kt van een Video Assistant Referee-team, maar die was niet altijd bij de les... Ook opvallend: de vele lege plekken in de tribunes. Meerdere mensen mét tickets komen gewoonweg niet opdagen.
Dit is het allereerst­e WK dat gebruikmaa­kt van een Video Assistant Referee-team, maar die was niet altijd bij de les... Ook opvallend: de vele lege plekken in de tribunes. Meerdere mensen mét tickets komen gewoonweg niet opdagen.
 ?? FOTO'S AFP ?? Niet alleen de Afrikaanse, ook de Zuid-Amerikaans­e landen namen een opvallend zwakke start.
FOTO'S AFP Niet alleen de Afrikaanse, ook de Zuid-Amerikaans­e landen namen een opvallend zwakke start.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium