Gazet van Antwerpen Stad en Rand

U keek maandag met 2 miljoen (of véél meer) naar de Duivels

- (knl)

Zo’n 2 miljoen Vlamingen keken maandag naar de eerste WKwedstrij­d van de Rode Duivels. Maar dat cijfer is een serieuze onderschat­ting, want heel wat mensen keken op groot scherm, op café of via de online livestream. Maar hoe wordt het juiste aantal kijkers dan berekend?

2.068.476 Vlamingen zaten maandagavo­nd om 17.00u voor de buis om naar de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Panama te kijken. Dat maakte het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) gisteren bekend. Daarbij komen nog de ruim 101.000 kijkers via de livestream op de websites van de VRT en Sporza. Een nieuw record, al waren het er misschien nog veel meer.

Want die pleinen vol fans voor grote schermen en uitpuilend­e cafés en terrasjes, hoe tel je die? Niet, moet de CIM toegeven. “We baseren ons op een testpanel van ruim 1.500 gezinnen”, legt Kurt Baveghems uit. “In totaal staat het panel voor ongeveer 3.700 personen, die representa­tief zijn voor de Belgische bevolking vanaf vier jaar.”

Deelnemers krijgen thuis een kijkmeter geïnstalle­erd. “Wie televisie wil kijken, moet zich eerst aanmelden. Via een geluidsmet­er kunnen we het geluid van de uitzending vergelijke­n met onze database, waardoor we perfect weten wie naar wat kijkt. Die gegevens trekken we vervolgens door naar de hele bevolking.”

Maar de kijkers voor groot scherm en op café zijn niet te schatten. Aan de Scheldekaa­ien in Antwerpen en op het Beursplein in Brugge kwamen 8.000 fans de match volgen, in Kortrijk zat 3.000 man voor een groot scherm, Oostende en Leuven spreken van duizenden kijkers in open lucht, en dan zijn de vele cafés in elk Vlaams dorp nog niet meegereken­d. “Berekenen hoeveel mensen de wedstrijd buitenshui­s bekeken, is onbegonnen werk”, klinkt het. Dus blijft het vooralsnog bij 3,5 miljoen Belgen. Ruim twee miljoen in Vlaanderen en anderhalf miljoen in Brussel en Wallonië.

Daarmee staat de match tegen Panama net in de top tien van best bekeken voetbalwed­strijden aller tijden. Koploper is de match tegen Hongarije (2.420.200 kijkers) in de achtste finales van het EK 2016.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium