Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Duivels moeten groep H niet vrezen

Mogelijke tegenstand­ers in achtste finales maken geen sterke indruk

- FRANK BUYSE

Groep H staat al na speeldag 1 op zijn kop: Japan en Senegal versloegen meteen favorieten Colombia en Polen. Dat betekent dat het

nog niet zeker is wie België in de achtste finales tegenover zich krijgt. Wat wel zeker is, op basis van de beide ondermaats­e wedstrijde­n van gisteren: van geen van de vier ploegen moet België bang zijn. De sterke en zwakke punten van elk land toegelicht.

Lekke defensie

Ook al moest het team op een paar minuten na een hele wedstrijd met tien spelen, Colombia toonde zich defensief bijzonder kwetsbaar. Te veel ruimte in de rug, bij momenten twijfelend in duel, vaak te gemakkelij­k weggezet door de snelle Japanners ook. De manier waarop Osako op corner tussen drie verdediger­s kon inkoppen, geeft ook aan dat ze ondanks hun gestalte en fysieke kracht ook in de lucht te pakken zijn. Bovendien toonde de ploeg van Pekerman zonder James Rodriguez minder voetballen­d vermogen, hun grootste kwaliteit op het vorige WK.

Vechtlust

Er schuilt nog steeds veel trots en vechtlust in dit team. Met een honderd procent fitte Rodriguez én met elf man op het veld kan de ploeg zichzelf misschien al tegen Polen, zondag meteen al een sleutelmat­ch, terugvinde­n. En dan kunnen ze gelanceerd zijn. Uiteindeli­jk waren ze in de eerste helft zelfs met tien man de betere ploeg én toonde Falcao bij twee kansen waarom hij nog steeds een spits is die uit het niets kan scoren. Ook opmerkelij­k: ze zoeken offensief vaak de ruimte op de flanken. En dat is juist de achillespe­es van de driemansde­fensie van de Rode Duivels.

Zwakke aanval

Moeten we na hun verrassend­e zege tegen Colombia schrik krijgen van de Japanners? Neen. Want tegen tien man is het altijd makkelijke­r. En pas na de rust was die numerieke meerderhei­d merkbaar. De echte kansen kwamen ondanks het veldoverwi­cht meer uit slap verdedigen van de Colombiane­n dan uit flitsend combinatie­spel. Tactisch heeft coach Akira Nishino, pas twee maanden aan de slag, nog veel werk: soepel kon je het aanvalsspe­l niet noemen. En doelman Kawashima is ook geen zekerheid, bleek bij de vrijschopg­oal.

Discipline

Japan heeft op puur technisch vlak toch weer een paar stappen vooruit gezet. Ook opvallend: waar ze vroeger in kracht tekortkwam­en, gingen ze ondanks hun gebrek aan gestalte bij momenten even stevig in duel als de ‘ruwe’ Colombiane­n. Ze voetbalden ook als een compact team, bijzonder gediscipli­neerd. Defensief kwamen ze na de rust niet meer in problemen en als ze voorin ruimte krijgen, wordt hun snelheid een gevaarlijk wapen. Japan is nog steeds geen dooddoener, maar als het de achtste finales zou halen, kan het met zijn teamspirit wel boven zichzelf uitstijgen.

 ?? FOTO AFP ?? Shibasaki houdt Falcao van de bal.
FOTO AFP Shibasaki houdt Falcao van de bal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium