Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fotofinish beslist Nederlands duel

Danny van Poppel klopt Fabio Jakobsen in onvermijde­lijke massaspurt

- (bow)

“Ik wil de fotofinish zien.” De Nederlande­r Fabio Jacobsen dacht dat zijn jump net op tijd kwam, maar de foto was onverbidde­lijk: de zege in de massaspurt in Halle-Ingooigem was voor zijn landgenoot Danny van Poppel. “Ach, ik ben ook eerste. De eerste verliezer”, kon de spurter van Quick.Step er nog mee lachen.

Het kan niet altijd prijs zijn voor Fabio Jacobsen. De 21-jarige neoprof verbaasde dit seizoen door in Vlaanderen eerst Nokere Koerse te winnen en daarna de Scheldepri­js. Ook in de Tour des Fjords won hij een rit.

“Natuurlijk had ik ook nu graag gewonnen, maar ik ga mij niet gedragen als een verwend nest. Het is al mooi geweest dit seizoen. Ik twijfelde iets te lang om aan te gaan, al dacht ik wel dat ik gewonnen had. Maar mijn jump kwam blijkbaar net iets te laat. Een gebrek aan ervaring. Het is ook geen schande om te verliezen van Danny. Hij heeft ook de Giro in de benen.”

De 24-jarige spurter van LottoNL-Jumbo ging in Italië voor een ritzege, maar stuitte telkens op Elia Viviani of Sam Bennett. Die waren er uiteraard niet bij in Ingooigem.

“Het doet deugd om nog eens te winnen. Het is mijn tweede zege van het seizoen, ik won ook een rit in de Ronde van Valencia. Al was ik niet zeker dat ik had gewonnen. Gelukkig duidde de finishfoto mij aan als winnaar.”

Van Poppel mikt nu op het Nederlands kampioensc­hap in Woensdrech­t, waar hij de perfecte lead-out moet zijn voor Dylan Groenewege­n. Al wil Jakobsen daar een stokje voor steken.

“LottoNL-Jumbo komt natuurlijk met een pak renners aan de start, ik heb alleen maar Terpstra”, zegt Jakobsen. “Maar Niki telt voor tien.”

Zwaarder parcours op BK 2020

De massaspurt was ook dit jaar niet te vermijden in de 71ste Halle-Ingooigem. Demarrages genoeg, maar scherprech­ter Tiegemberg ligt in de plaatselij­ke ronden op 12 kilometer van de finish. Ook een late uitval van Jens Keukeleire had geen succes. In 2020 wordt het BK in Ingooigem gereden, maar de organisato­ren hopen om dan een nieuwe massasprin­t te kunnen vermijden. Ze willen er een zwaardere koers van maken. Er wordt bekeken om het parcours wat aan te passen zodat de Tiegemberg dichter bij de aankomst ligt. Een andere mogelijkhe­id is dat ook de steile Bomstraat en/of Bergstaat wordt aangedaan. Er werd daarover gepraat met streekrenn­er Sep Vanmarcke.

 ?? FOTO BELGA ?? Danny van Poppel (rechts) klopt Fabio Jakobsen in de onvermijde­lijke massaspurt.
FOTO BELGA Danny van Poppel (rechts) klopt Fabio Jakobsen in de onvermijde­lijke massaspurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium