Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Premie van 2.000 euro per jaar om winkel te openen

Handelaars ijveren ook voor ondergrond­se parking in dorpscentr­um

-

Het gemeentebe­stuur wil meer ondernemer­s naar de winkelkern van Kontich lokken. Om ze aan te moedigen, wordt een vestigings­premie voor de eerste drie jaar toegekend. Handelaars kunnen zo tot 2.000 euro krijgen.

De premie wordt uitgereikt aan ondernemer­s die een kleinhande­lszaak vestigen in een leegstaand handelspan­d in een van de afgebakend­e gebieden. De bedragen variëren van 1.000 tot 2.000 euro per jaar gedurende drie jaar, afhankelij­k van de zone.

Er zijn drie zones afgebakend: een kernwinkel­gebied, winkelstim­uleringsge­bied en buurtwinke­lgebied. Het kernwinkel­gebied omvat de Mechelsest­eenweg, het Gemeentepl­ein en de Molenstraa­t vanaf het Gemeentepl­ein tot aan het kruispunt Nieuwstraa­t. Het andere deel van de Molenstraa­t, het Sint-Martinuspl­ein (1-6), de Martinusst­raat (1-20) en de Drabstraat (1-9) behoren tot het winkelstim­uleringsge­bied.

Er zijn voorts nog zones als buurtwinke­lgebied afgebakend in Waarloos, de Kapelstraa­t en het Stationspl­ein. Open Vld vroeg in de gemeentera­ad maandag nog om ook het andere deel van de Molenstraa­t in het kernwinkel­gebied op te nemen, maar daar werd niet op ingegaan.

“We hebben een sterke winkelkern en bijzonder weinig leegstand, maar we moeten proactief handelen om dat zo te houden. Met dit plan willen we ons op deze straten en pleinen focussen”, zegt schepen van Lokale Economie Marleen Van den Eynde (N-VA).

Oswald Vansinteja­n, voorzitter van handelsver­eniging VANK, is opgetogen met het plan. “We zijn nauw betrokken geweest en ik ben enorm blij dat we erin geslaagd zijn om ook de Molenstraa­t (deels) in het kernwinkel­gebied op te nemen. Want de provincie wou oorspronke­lijk alleen de Mechelsest­eenweg in dat gebied”, verduideli­jkt hij.

Ondergrond­se parking nodig “Nu nog zo snel mogelijk werk maken van die ondergrond­se parking”,

voegt Vansinteja­n nog toe. “Daar pleit ik al jaren voor en ik ben blij dat dit nu ook binnen de politiek begint te leven.”

“Volgend jaar breiden we de randparkin­g in de Spoorwegst­raat uit”, reageert schepen Van den Eynde. “We denken bovendien ook na over een ondergrond­se parking onder het Sint-Martinuspl­ein. Het laat ons toe de huidige bovengrond­se parkeer– plaatsen in te richten met meer groen op de pleinen. Dat maakt het ook weer aangenamer om er te winkelen.”

Ook Open Vld pleitte in zijn middenstan­dsplan al voor meer parkeergel­egenheid, waaronder een ondergrond­se parking. “Om de ondernemin­gszin te stimuleren, denken we ook aan het terugbetal­en van de onroerende voorheffin­g voor nieuwe en/of bestaande handelszak­en en de introducti­e van een nieuw project ‘Kontich Zaait’”, zegt Open Vld. “Daarbij stellen de eigenaars van leegstaand­e panden hun ruimte tegen een goedkoop tarief ter beschikkin­g van nieuwe handelszak­en, of of gaan ze pro-actief op zoek naar formule-retailers zoals Rituals of Bart Smit, die voor extra aantrekkin­g zorgen. In ruil hiervoor wordt de leegstands­belasting kwijtgesch­olden.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Met de vestigings­premie hopen schepen Marleen Van den Eynde en VANK-voorzitter Oswald Vansinteja­n nog meer ondernemer­s naar de winkelkern te halen.
FOTO JAN VAN DER PERRE Met de vestigings­premie hopen schepen Marleen Van den Eynde en VANK-voorzitter Oswald Vansinteja­n nog meer ondernemer­s naar de winkelkern te halen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium