Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wijken krijgen bezoek van mobiel recyclagep­ark

Igean bezoekt drie Edegemse locaties in één dag

- FILIP SPOELDERS

Na Wijnegem, Niel en Kalmthout bezocht intercommu­nale Igean gisteren Edegem met het mobiel recyclagep­ark. Drie wijken kregen de primeur van dit proefproje­ct. De buurtbewon­ers wisten hun weg meteen goed te vinden naar het mobiele containerp­ark.

De omgeving van de Tony Bergmannst­raat, de wijk De Wieken en het Sint-Goriksplei­n waren de stopplaats­en voor het mobiele recyclagep­ark. “We doen deze test in vier gemeenten om na te gaan of we de juiste doelgroep aanspreken en om te zien of de mensen zo meer recycleren. In het najaar zullen we het project evalueren”, vertelt Katleen Van Goylen van Igean.

De locaties werden gekozen in overleg met het gemeentebe­stuur. “Met de keuze van deze drie plaatsen focussen we ons op de senioren. Voor hen is het niet altijd makkelijk om naar ons ecopark te rijden. Ook mensen zonder wagen zijn geholpen met deze service. Verder richten we ons op sociale doelgroepe­n. Door bij hen in de wijk te komen, willen we ze meetrekken in het verhaal van het recycleren. We hebben dus twee doelen. Enerzijds is dit beter voor het milieu, anderzijds brengen we meer dienstverl­ening naar de wijken”, vult milieusche­pen Goedele Van der Spiegel (Groen) aan.

In Wijnegem en Niel kwam het recyclagep­ark naar één locatie, de markt. In Edegem koos men dus voor drie plaatsen in één dag.

De buurtbewon­ers onthaalden het project positief. Aan de Tony Bergmannst­raat kwamen er 23 personen spullen brengen, aan De Wieken was er meteen een tiental bezoekers vanaf de aanvang.

“Het is nog wat zoeken wat je wel en niet mag brengen, maar ik vind dit heel goed. Ik geraak niet tot aan het containerp­ark en op deze manier kon ik toch enkele zaken kwijt, zoals een lege verfpot die ik al lang had staan. Als ze de volgende keer terugkomen, zal ik weer wat klaar hebben staan”, reageert Celina Depauw uit De Wieken.

Aanvankeli­jk kwamen verschille­nde mensen vragen wat de bedoeling is van het mobiele recyclagep­ark. “Dan geven wij graag advies en een brochure mee. Het is belangrijk dat de mensen iets meebrengen dat ze zelf kunnen dragen, bijvoorbee­ld de grootte van een emmer. Wie met meer komt of met een gevulde aanhangwag­en, kan even goed naar het containerp­ark. Vooral de minder mobiele bezoekers helpen we verder”, zegt Van Goylen.

Edegemnare­n Leopold en Annemie maakten er zelfs een klein fietsuitst­apje van. “We hebben wel een auto, maar nu moeten we niet naar de andere kant van Edegem rijden. Het materiaal stapelt zich thuis niet meer op, met een containerp­ark in de buurt. Hopelijk ziet de jeugd het ook en is dit een stimulans om meer te sorteren”, geven ze aan.

Op 21 augustus, 18 september en 16 oktober komt het recyclagep­ark terug.

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Bewoonster Celina brengt haar spullen.
FOTO FILIP SPOELDERS Bewoonster Celina brengt haar spullen.
 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ??
FOTO FILIP SPOELDERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium