Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dieven maken opening in muur en roven partij koper

Inbrekers Easykit slijpen buizen ter plaatse door omdat ze te lang waren voor vervoer

-

Inbrekers hebben toegeslage­n bij de winkel Easykit aan het Neerveld. Ze maakten een opening in de metalen zijwand van het magazijn en gingen aan de haal met twintig koperen buizen. Omdat die te lang waren om te vervoeren, werden ze doorgeslep­en.

De inbraak bij Easykit, een winkel die zelfbouwpa­kketten verkoopt, werd gisterocht­end vastgestel­d. “Maar we vermoeden dat de dieven hun slag het voorbije weekend al hebben geslagen”, zucht manager Pascal Vandevelde. “Aan de zijkant van ons magazijn hebben ze de metalen wand opengewrik­t en het isolatiema­teriaal uit de muur gehaald. Uiteindeli­jk zijn ze door een kleine opening het magazijn kunnen binnendrin­gen. Aan de opening te zien, moeten de inbrekers echt tenger gebouwd geweest zijn.”

Eenmaal binnen in het bedrijf gingen ze op zoek naar koperen leidingen. “En wat ons opviel, is dat ze altijd buiten het bereik van de sensor van het inbraakala­rm zijn gebleven. Uit een rek hebben ze dan alle koperen leidingen genomen en ze door het gat in de muur naar buiten gedragen. Omdat de buizen - elk vijf meter - te lang waren om in hun wagen te laden, hebben ze in het magazijn een stuk gereedscha­p genomen om alles door te slijpen. Eén koperen buis rolde weg in het magazijn.

Die hebben ze laten liggen, vermoedeli­jk omdat ze binnen het bereik van de sensor van ons alarm lag.” Plastic dopjes

Alles samen verdween er ongeveer honderd meter aan koperen buizen. De dieven hebben zelfs de plastic dopjes die op de uiteinden van de buizen zaten, ter plaatse achtergela­ten. “Vlak bij het koper lagen ook gewone ijzeren buizen. Die hebben ze laten liggen. Ze wisten dus goed wat enige waarde had en wat niet.”

“Maar daar stopte hun rooftocht niet. Ze vonden ook het gereedscha­p van een installate­ur van ons bedrijf. Ook dat is meegenomen. Net als nog ander gereedscha­p dat elders in het magazijn lag. En aan de balie hebben ze de kassa opengebrok­en en het geld meegenomen.”

Elektricit­eitskabels

De inbrekers zijn via de kleine opening in de zijwand weer naar buiten geklauterd en via die weg kunnen ontkomen. “Ze wilden ook nog dikke elektricit­eitskabels meenemen, maar die poging moesten ze staken omdat ze de grote rollen niet door de opening kregen. Waar de dieven hun vluchtwage­n hebben gezet, weten we niet. Mogelijk stond die gewoon aan de achterzijd­e van het magazijn of ergens in de buurt.”

Pascal vermoedt dat de inbrekers zondagavon­d hebben toegeslage­n. “Toen heeft een van de medewerker­s een inbraakala­rm gekregen. Hij is komen kijken, maar heeft niets verdachts gezien. En het alarm is geen tweede keer meer in werking getreden. Ook al is het door onze medewerker opnieuw geactiveer­d. De kans is groot dat de inbrekers toen binnen of alleszins in de buurt waren.”

De politie is met een onderzoek gestart, maar de daders zijn voorlopig spoorloos. “Het is natuurlijk gissen naar de daders, maar ik hou er sterk rekening mee dat dit het werk is van een bende uit Oost-Europa”, aldus nog Vandevelde.

Pascal Vandevelde

Easykit

‘‘Ze zijn altijd buiten het bereik van de sensor van ons inbraakala­rm gebleven.’’

 ?? FOTO THEO DERKINDERE­N ?? De schade aan de zijgevel van Easykit is aanzienlij­k.
FOTO THEO DERKINDERE­N De schade aan de zijgevel van Easykit is aanzienlij­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium