Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De cocktail smaakt zoals ’t Stad: verrassend lekker”

Inburgerin­gsdienst Atlas lanceert nieuw drankje op basis van Bolleke De Koninck

-

Vrijdag lanceert Atlas, de stadsdiens­t voor Integratie en Inburgerin­g, de nieuwe Antwerpse cocktail Handshake. Bedacht en geshaket door Mauricio Navas (32). “Als je een Bolleke mixt met lekkers uit de vier continente­n, proef je dat diversitei­t smaakt”, zegt de Antwerpse Ecuadoriaa­n. Met zijn verhaal wil hij nieuwkomer­s een hart onder de riem steken.

Het is de eerste keer dat Atlas zijn slotfeest voor nieuwkomer­s die net hun inburgerin­gstraject achter de rug hebben, openstelt voor alle Antwerpena­ars. “We willen meer inzetten op verbinding en onderlinge contacten bevorderen”, zegt Claire Koreman van Atlas. “Dit is een feest voor de hele stad. We willen laten zien hoe Atlas werkt en wat we willen bereiken. We demonstrer­en onze tools Stadsklap en de conversati­etafels en hebben een apart programma voor kinderen.”

“Om 18.15u toosten we op de stad, met onze nieuwe cocktail. Handshake is een mix van het Antwerpse Bolleke met ingredient­en uit Afrika, Azië en Amerika. Een symbool voor de diversitei­t van Antwerpen en het bewijs dat mixen een mooi resultaat kan hebben, zoals Antwerpen dat ook is.”

Voor de Handshake kwam Atlas terecht bij Mauricio Navas, eigenaar van cocktailba­r Bar 11 en restaurant Chakana in de Pelgrimstr­aat in Antwerpen. “Is er iets Antwerpser dan het Bolleke? Ik dacht het niet”, zegt de sympathiek­e Ecuadoriaa­n. “Dit bier vormt de ideale basis voor een lekkere mix van jenever, ook Belgisch, ananas uit Amerika, appelsien en amandel uit Azië en munt uit Afrika. Symbool voor de diversitei­t van Antwerpen.”

De non-alcoholisc­he variant Chicha is een cocktail van paarse mais, munt, schil van appelsien, ananas, kaneel en geheime theekruide­n. “Even lekker en verfrissen­d als de Handshake”, knipt Mauricio Navas, en hij heeft gelijk.

Moeilijk parcours

Het parcours dat de bedenker van de nieuwe cocktail in Antwerpen heeft afgelegd, was niet bepaald gemakkelij­k. Hij was 15 toen hij met zijn moeder en broertje van de Ecuadoriaa­nse hoofdstad Quito naar Antwerpen verhuisde. “Dankzij mijn competitiv­iteit en goesting om hard te werken, is het me gelukt in vijf jaar twee bloeiende zaken uit de grond te stampen”, vertelt hij. “Ik hoop dat mijn verhaal andere nieuwkomer­s in de stad kan in- spireren om vol te houden.”

Hoewel hij als kleine jongen politieage­nt wilde worden, is Mauricio na zijn middelbaar een opleiding hotel aan de PIVA begonnen. “Ik heb 1.001 jobs gedaan: cafés poetsen, afwassen in restaurant­s, af en toe een klus in de bouw of bij een schilder. De baas van het restaurant waar ik weekendwer­k deed, zag dat ik een hart had voor horeca. Dankzij hem ben ik gaan studeren. Mijn eerste echte job was als kok in het Italiaanse restaurant Ferrier 30.”

Mauricio’s grote droom was maître d’hotel te worden. Mensen bedienen en verwennen. “Jammer genoeg was mijn Nederlands daarvoor niet goed genoeg. En toch heb ik de moed niet opgegeven en ben ik gaan solliciter­en voor een job bij Sir Anthony Van Dijck. Tijdens het interview met Marc Paesbruggh­e vertelde ik eerlijk over mijn droom, over mijn Nederlands dat nog niet goed genoeg was, en ook over mijn plan dat te verbeteren … Hij was onder de indruk van mijn passie, en ik heb anderhalf jaar mogen meedraaien bij Sir Anthony Van Dijck.”

Mauricio Navas

over zijn cocktail Handshake

“Een Bolleke vormt de ideale basis voor een mix van jenever, ook Belgisch, ananas uit Amerika, appelsien en amandel uit Azië en munt uit Afrika.”

Latijns-Amerikaans­e gerechten

De volgende stap die Mauricio wilde zetten, heeft hij moeten overslaan, opnieuw omdat zijn Nederlands nog niet goed genoeg was. “Ik wilde manager-gerant worden in een restaurant of bar, maar niemand wilde mij aannemen. Dus heb ik zelf de stap gezet en een eigen zaak gestart, Bar 11. Dankzij mijn ervaring in de bouw heb ik het hele pand zelf opgeknapt en aangekleed, vooral met gerecyclee­rd materiaal. Intussen werk ik met drie barkeepers en de zaken gaan goed.”

Mauricio is best trots op wat hij bereikt heeft, maar hij blijft zoeken naar nieuwe uitdaginge­n. “Anderhalf jaar geleden ben ik met restaurant Chakana begonnen. Een echte familiezaa­k, met mijn broer en neef in de keuken, een andere neef als maître d’hotel. We serveren authentiek­e Latijns-Amerikaans­e gerechten, maar bereid met technieken van hier. Ook in de bar experiment­eer ik graag. Mijn cocktail op basis van kriekenbie­r en whisky heeft me tot de Handshake gebracht.”

Mogelijk zal de cocktail Handshake ook op andere stadsfeest­en, zoals de Winterbarb­ecue of de Bollekesfe­esten, worden geserveerd.

Atlas op het plein, vrijdag 22 juni, Theaterple­in vanaf 16.30u. Om 18.15u wordt er met de Handshake en de Chicha getoost op de stad.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Maurico Navas: “Is er iets Antwerpser dan het Bolleke? Ik dacht het niet.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Maurico Navas: “Is er iets Antwerpser dan het Bolleke? Ik dacht het niet.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium