Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is onversnede­n neokolonia­lisme”

- (pl)

Kan dit voorstel de EU-top volgende week redden? Steven Van Hecke (KUL):

De vraag is wie dit document heeft gelekt en waarom. Vermoedeli­jk heeft iemand uit de omgeving van Europees president Donald Tusk dit opzettelij­k openbaar gemaakt, zodat anderen zouden reageren, in een poging om zo het pad te effenen naar de Europese top van 28 en 29 juni. Het zou niet de eerste keer zijn dat de EU zo werkt, om zeker te zijn dat de staats- en regeringsl­eiders volgende week met een trofee kunnen terugkeren. Dat is vooral belangrijk om de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel aan boord te houden.

Hoe realistisc­h zijn zulke opvangcent­ra?

De zogenaamde ‘hotspots’ in Griekenlan­d hebben nu al dezelfde functie. Die zijn twee jaar geleden opgericht om bij aankomst in de EU de ‘echte’ vluchtelin­gen te scheiden van de economisch­e migranten. Maar die hotspots zijn nog altijd op de sukkel. Waarom zou zo’n systeem dan wel lukken in landen buiten de EU? Daar is het nog veel ingewikkel­der.

Hoe kan Europa landen als Tunesië en Marokko overtuigen om dergelijke opvangcent­ra in te richten? Dit is onversnede­n neokolonia­lisme. De Europese Unie doet alsof zij eenzijdig kan beslissen wat er in andere landen moet gebeuren. Het is alsof GrootBritt­annië zou beslissen om in Zeebrugge een opvangcent­rum op te richten, zonder daar eerst met ons land over te spreken. Dat zouden wij toch niet pikken? Door de problemen te exporteren dreigt Europa landen als Tunesië en Albanië te destabilis­eren. We zadelen hen op met alle mensen die wij hier zelf niet op ons grondgebie­d willen. En wat gaan we dan doen? Een grote zak geld geven aan dubieuze regimes om dat te organisere­n?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium