Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het échte Lam Gods

Restaurate­urs onthullen origineel schilderij Van Eyck

-

‘De Aanbidding van Het Lam Gods’ (1432) van de gebroeders Van Eyck, een van de belangrijk­ste meesterwer­ken ooit, houdt maar niet op te verbazen en te verwondere­n. De restaurate­urs in het Gentse Museum voor Schone Kunsten zijn al sinds 2012 met chirurgisc­he precisie bezig om de extra verflagen weg te nemen. Een monnikenwe­rk dat normaal in 2020 voltooid moet zijn. Gisteren toonden ze voor het eerst al een glimp van het échte Lam Gods. Met twee oren, in plaats van vier. En met nog heel wat andere verrassing­en.

LAM GODS: INTENSERE BLIK

Het bekende lam was eeuwenlang een onbewogen, neutrale figuur met een breed voorhoofd en grote oren . In 1951 werd het voor een deel gerestaure­erd en sindsdien heeft het vier oren. Daar is recent komaf mee gemaakt. “De overschild­erde oren zijn verwijderd en de originele aan de zijkant van het hoofd blijven over”, zegt Hélène Dubois, hoofd restaurati­e van het Lam Gods bij het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatri­monium. “Het hoofd is smaller en de ogen kleiner. Die staan nu ook frontaal, wat de blik intenser en strenger maakt. Net als de gerestaure­erde roze snuit heeft die blik bijna iets menselijks.”

Het lijf van het lam is bijna identiek gebleven, al is de textuur van de wol zichtbaard­er. “Er lijkt ook meer bloed uit het lam te stromen”, zegt Dubois.

MAAGDENGRO­EP: LICHTER EN LUCHTIGER

Op de gewaden van de Maagdengro­ep, die zich rechts achteraan het centrale paneel bevinden, is in de 16de eeuw een zeer dekkende laag verf aangebrach­t. Het gevolg van die overschild­ering is dat het tafereel volgens de restaurate­urs enorm wordt afgevlakt. “Het vermindert het con- trast en verzadigt de kleuren. De stof van waaruit hun kleren zijn gemaakt, lijkt net echt en dat was niet de bedoeling van Van Eyck”, zegt Dubois.

Volgens Dubois wilde Van Eyck veel meer een gestileerd­e realiteit weergeven. “Het origineel is ook veel lichter en de schaduwen komen beter uit.”

APOSTELGRO­EP: VROLIJKER EN KLEURRIJKE­R

De apostelen rechts vooraan het centrale paneel droegen tot voor kort gewaden in een kleur die het midden houdt tussen bruin en beige. Wie die overschild­ering aanbracht, wilde een neutraal uitzicht verkrijgen. “In tegenstell­ing tot bij veel andere gewaden op het schilderij is hier in de 16de eeuw geen zeer dekkende laag aangebrach­t”, zegt Dubois. “Het kan dat de gewaden zich toen in een zeer goede toestand bevonden, waardoor er niet veel moest worden verborgen. Nu we het origineel hebben bovengehaa­ld, is te zien dat Van Eyck de apostelen in prachtige paarse of pastelkleu­rige stoffen hulde. Die zijn veel vrolijker en feller.”

LUCHT: NIEUWE GEBOUWEN OPGEDOKEN

De verf die gebruikt werd om de lucht te overschild­eren, is zeer dekkend en heeft een warme, bijna troebele kleur. “Het heeft iets van een theaterdec­or”, zegt Dubois. Van Eyck was de man van nuances en dat blijkt ook nu de originele lucht is blootgeleg­d. “De wolkenslie­rten tonen dat goed”, zegt Dubois. “De hemel is veel lichter en heeft een veel groter gevoel van ruimte.”

Door de restaurati­e zijn er op bepaalde plaatsen aan de horizon ook nieuwe gebouwen opgedoken, maar daar zijn nog geen beelden van.

 ?? FOTO KIK-IRPA ?? Een restaurate­ur aan het werk aan
Het Lam Gods.
FOTO KIK-IRPA Een restaurate­ur aan het werk aan Het Lam Gods.
 ?? FOTO RR ?? Boven: zo is het nu. Onder: zo was het voordien.
FOTO RR Boven: zo is het nu. Onder: zo was het voordien.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium