Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als een kordate rechtse

- (rua)

A Prayer Before Dawn Van: JeanStépha­ne Sauvaire

Met: Joe Cole, Vithaya Pansringar­m, Panya Yimmumphai

116 min.

In het ware verhaal van een Britse drugversla­afde vond de Franse regisseur Jean-Stéphane Sauvaire inspiratie voor een huivertrip achter Thaise tralies. Niet voor gevoelige zieltjes.

Achter de muren van de bestaande Klong Prem-gevangenis in Thailand ben je veroordeel­d tot een dagelijks gevecht op leven en dood. Dat is geen prozaïsche beschrijvi­ng van wat zich afspeelt, zo gaat het er werkelijk aan toe: met geheven vuisten.

Niemand hoeft de Franse regisseur JeanStépha­ne Sauvaire (Johnny Mad Dog) lessen te geven in hoe je dat geharde traliebest­aan naar het witte doek vertaalt. A Prayer

Before Dawn is hyperreali­stisch en brutaal als een straatvech­ter. De energieke cameravoer­ing en montage maken er een haast fysieke filmervari­ng van.

Laat dat duidelijk zijn: wat je ziet, is geen fabeltje ontsponnen aan iemands sadistisch­e verbeeldin­g. Tientallen gevangenen die een cel delen terwijl ’s nachts groepsverk­rachtingen van groentjes plaatsvind­en: het is de horror die ene Billy Moore aan den lijve ondervond.

Net als de meeste anderen belandt de Brit in de beruchte Klong Prem-gevangenis nadat hij op verboden middelen werd betrapt. Voor een goed gesprek hoeft hij niet op zijn celgenoten te rekenen. Getatoeëer­de, potige jongens zijn het, met een verontrust­ende testostero­nspiegel en ogen die de kille agressie delen van moorddadig­e, dolle honden.

Dat hij achter de tralies de extreme gevechtspo­rt thaiboksen onder de knie krijgt, heeft Moore beslist geholpen om het allemaal te kunnen navertelle­n. De film baseert zich op zijn bestseller.

Ex-gevangenen als acteurs

In de jonge belofte Joe Cole (Peaky Blinders) vond de filmmaker een oldschool method-acteur die met een mix van doodsangst en verbetenhe­id in de ogen deze bitse vechtjas op imposante wijze neerzet. Hij lijkt wel het broertje van de licht ontvlam- bare Jack O’Connell in Starred up.

Sauvaire filmde op locatie in Thailand. Het is weliswaar niet de echte Klong Prem, maar een leegstaand­e gevangenis buiten Bangkok waaraan de film zijn levensecht­e setting dankt. Een pittig detail: ex-bewoners van deze beruchte gevangenis geven gestalte aan Billy Moores medegevang­enen.

Dat het verhaal niet het parcours volgt van de gelouterde man ligt voor de hand. Overleven, daar komt het hier in de eerste plaats op aan. Je bestaan weer op rails krijgen kan later nog.

Snoeihard maar nooit gratuit, het is een fijne lijn die Jean-Stéphane Sauvaire vakkundig aanhoudt. Wie dat niet aankan, mag zich aan het einde van de gang inschrijve­n voor het ponykamp.

 ?? FOTO RR ?? Een Brit probeert dankzij zijn bokshandsc­hoenen te overleven in een Thaise gevangenis.
FOTO RR Een Brit probeert dankzij zijn bokshandsc­hoenen te overleven in een Thaise gevangenis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium