Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Senegal heeft lak aan tactiek. Mooi zo”

-

Een voetbaldie­r pur sang, een kenner die niet verlegen is om ongezouten zijn mening te geven. Over alles, maar het liefst over voetbal. Daarom is Johan Boskamp de komende weken voor Gazet van Antwerpen uw en onze WK-analist. Om geen blad voor de mond te nemen. Nooit.

“Gisteren was het de beurt aan een van mijn outsiders: Colombia. Die gasten verliezen dan van Japan. Maar als ze met elf waren geëindigd, was dat nooit gebeurd. De scheids gaf na drie minuten al rood en een penalty. Ik dacht nochtans dat dubbel bestraffen niet meer bestond. De Japanners konden hun mannetje meer pas na rust uitbuiten en wonnen, maar ik zie Colombia nog wel doorstoten hoor.”

“Het leukste was uiteraard Senegal. Mané, Coulibaly, Kouyaté… Je zag toch allemaal bekende gasten die meededen. Polen dacht dat klusje wel even makkelijk te klaren, maar kwam bedrogen uit. Bayernspit­s Lewandowsk­i werd helemaal niet gevonden of zelfs maar gezocht. In dit Senegal zit gewoon heel veel snelheid en kracht. Je ziet bij veel Afrikaanse ploegen de invloed van Europese of ZuidAmerik­aanse trainers. Zij geraken die spontanite­it van vroeger daardoor wat kwijt en gaan meer georganise­erder spelen. Senegal heeft met coach Aliou Cissé gewoon een Afrikaan en liet zien dat het gewoon wou voetballen. Het leek wel alsof ze zeiden Laat gaan die gekke

tactiek, wij gaan gewoon lekker ballen’. Dat

vond ik mooi, man.”

“En ja, het thuisland won weer. De Russen haalden het vlot van Egypte, maar dat had ik je op voorhand ook kunnen zeggen. Ik denk steeds maar weer aan die warme balletjes van bij de loting. Daarbij komt het geluk dat Mohamed Salah geen honderd procent is. Voor de rest stelt die Egyptische ploeg niet veel voor. Maar eerlijk is eerlijk, met Dzyuba heeft Rusland wel een enorm goed aanspeelpu­nt. Dick Advocaat liet hem ooit nog debuteren bij Zenit. Door hem kon iedereen aansluiten en ging het team in zijn totaliteit veel beter lopen. Maar om nu te zeggen dat we met deze ploeg echt rekening moeten gaan houden? Nee, dat gaat me te ver. Rusland haalt wel de kwartfinal­e. Vraag me niet waarom, maar dat gevoel heb ik gewoon. Ze zijn alvast geplaatst voor de volgende, want Suarez gaat lekker zijn vormpeil kunnen opkrikken vandaag tegen de Saoedi’s. Minstens 30 voor Uruguay!”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium