Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Zijn de dt-fout en andere spellingsr­egels ten dode opgeschrev­en?

-

Voorbijges­treefd

De taalkennis bij de jongeren gaat inderdaad achteruit. Misschien is het vastpinnen op de dt-regel voorbijges­treefd. Met een beetje inspanning leidt dat tot een betere schrijf- en spreektaal. Wel begrijp ik dat de regeltjes soms ouderwets zijn. Maar wie ben ik om de jongeren terecht te wijzen. Als hun schrijven maar boeit.

FRANS GIJSELS, BROECHEM

Schandalig

Ik vind het schandalig dat een “gerenommee­rde” schrijfste­r dit aanmoedigt. Het is sowieso triestig gesteld met de schrijfkun­st van de hedendaags­e jeugd. Zij kunnen niet meer spellen. De ‘computersc­hrijfstijl’ bevordert dit ook niet, met zijn afkortinge­n en doorspekt met Engels. Zelf krijg ik de kriebels als ik een dt-fout zie. Kost het dan zoveel moeite om dit correct toe te passen? Men maakt het de mensen veel te gemakkelij­k, typisch voor onze maatschapp­ij.

KLAAR PEETERS, SCHOTEN

Groene Boekje

Toen ik begon als leerkracht, heb ik in vijf jaar tijd, drie keer opnieuw het Groene Boekje moeten kopen. Het Nederlands werd er niet eenvoudige­r op, er kwamen telkens meer regels bij. Persoonlij­k vind ik onze taal te complex, met te veel regels die ik niet kan onthouden. Taal moet dienen om elkaar te begrijpen, ook al zie je inderdaad mensen fouten maken. Waar is de tijd van de voorkeursp­elling?

STAF VAN GESTEL, MERKSPLAS

Waardeverm­indering

Als je grammatica­regels wil opheffen, ondergaat de taal een waardeverm­indering. Als je dat doordrijft tot het uiterste zal taal afglijden tot grommen en gekrijs. Gedaan met de beschaving?

WERNER SOLIGNAC, MORTSEL

Evolueren

Spellingsr­egels zijn belangrijk, maar een taal moet ook kunnen evolueren. We moeten ons wel de vraag stellen hoe we van nieuwkomer­s nog verwachten dat ze Nederlands leren, als we zelf nonchalant omgaan met onze taal.

THIJS VANDENDRIE­SSCHE, LOENHOUT

Ingepompt

Ik heb het er erg moeilijk mee dat onze taal achteruitg­aat. Daarbij doel ik vooral op de dt-regels. Bij mij is dit er vroeger op school ingepompt. Daardoor ben ik er nu nog steeds gevoelig voor als ik hier fouten tegen gemaakt zie worden. Onze taal is niet de gemakkelij­kste, maar het is wel de onze. Graag wat meer respect voor onze taal.

KELLY MERTENS, SCHOTEN

Taal leeft

Dat de vaststelli­ng van iemand uit het onderwijs komt, betekent niet dat we een fiat moeten geven. Onze taal leeft en sommige regels zullen verdwijnen, of wij dat nu aanvaarden of niet. Andere regels zullen er ook bijkomen. De taal mag echter niet aan precisie verliezen.

SYLVAIN TIMMERMAN, SINT-IDESBALD

Leesbaar

Correcte taal is belangrijk. De inhoud na- tuurlijk ook, maar als iedereen op zijn eigen manier schrijft, zal het ook niet door iedereen leesbaar zijn.

HERMAN DE WEVER, MUIZEN

 ?? FOTO AN NELISSEN ??
FOTO AN NELISSEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium