Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fixkes-drummer directeur muzieken woordacade­mie

Hoofd van muziek- en woordacade­mie droomt van nieuwe opleidinge­n deejay en comedy

- JAN AUMAN

Bij Fixkes, wereldbeke­nd van ‘Kvraagetaa­n’, hanteert hij de drumsticks. Maar voortaan heeft Jan Valkenborg­h ook een dirigeerst­okje in handen: dat van de hele muziek- en woordacade­mie van Wijnegem, Schilde en Zoersel zelfs, een ‘school’ met ruim 1.200 leerlingen. De nieuwe directeur geeft maandag zijn maidenspee­ch. “Ik ben nu al zenuwachti­ger dan voor een concert met Fixkes”, aldus de nochtans ervaren muzikant.

Luc Moons (62) zwaait deze maand af als directeur van de intergemee­ntelijke academie, die vroeger genoemd was naar de Hongaarse componist Zoltan Kodaly. “Maar die naam hebben we bewust geschrapt, al was het maar omdat we de leermethod­en van deze muziekpeda­goog helemaal niet volgen”, aldus Moons.

Bijna twintig jaar was de fagotspele­r en orkestleid­er tot algemene tevredenhe­id van docenten en leerlingen directeur van de school. Hij zag veel veranderen. “De school is de voorbije jaren enorm gegroeid”, zegt Moons. “Toen ik begon waren er nog ‘maar’ 860 leerlingen. Op een gegeven moment hadden we er 1.400. We zijn een klein beetje teruggeval­len, maar met de 1.250 kinderen en volwassene­n die bij ons nu muziek en woord aanleren, kan je een grote zaal vullen. We doen dat nu op drie verschille­nde locaties.”

Moons creëerde een sfeer waarin zowel leerlingen als docenten zich op hun gemak voelen en de vrijheid krijgen om creatief te zijn en initiatief te nemen. Het is volgens ingewijden niet toevallig dat bijvoorbee­ld de pop- en rockafdeli­ng en het al even succesvoll­e ‘Muzieklabo Inclusief’, waar ook kinderen met een beperking actief leren muziek spelen, ontstonden in de lokalen van de oude gemeentesc­hool van Wijnegem. De Notelaar (naam van de lagere school) bracht ook veel muzikale vruchten voort. De bekendste zijn pianisten Seppe Gebruers (jazz) en Michael Mannes (klassiek).

Nieuwe school “Maar die gezellige, wat krakende schoolgebo­uwen hebben ook nadelen”, legt Moons uit. “We beschikken bijvoorbee­ld niet eens

over een auditorium om onze artiesten in spe te laten optreden. De kerk en ’t Gasthuis van Wijnegem zijn mooie podia, maar niet ideaal omdat we er slechts gebruikers zijn. Weet je: dat auditorium wordt ons al voorgespie­geld sinds 2002, maar het is er nog altijd niet. We stellen onze hoop nu op de nieuwe grote school die de gemeente samen met het Gemeenscha­psonderwij­s gaat bouwen aan Het Notendopje en waarin ook de academie onderdak zal krijgen.”

Maar de ingebruikn­eming daarvan zal Luc Moons niet meer mee(!) maken als directeur en ook zijn opvolger Jan Valkenborg­h zal volgens de laatste prognose nog vijf jaar geduld moeten hebben. Valkenborg­h moet zich nog in het dossier inwerken. Wat wil je? Pas enkele weken geleden slaagde hij in de selectiepr­oef, waaraan tien kandidaten deelnamen. Ondanks zijn relatief jonge leeftijd van 35 jaar, kreeg de drumdocent een open doekje van de examenjury.

“De academie van Wijnegem, Schilde en Zoersel is geen onbekend terrein voor mij. Ik geef hier al zeven jaar les en werk mee aan de communicat­ie van de school, die binnenkort een nieuwe huisstijl krijgt”, aldus Jan. “Veel leerlingen en collega’s weten wel dat ik bij Fixkes speel, maar ik hou die werelden zelf het liefst gescheiden. Live musiceren op een festival en in een kleine lokaaltje lesgeven, ik doe het allebei even gepassione­erd. Het doorgroeie­n naar het directeurs­chap is geen onderdeel van een carrièrepl­an, het is bijna organisch gebeurd. Dat we met Fixkes iets minder vaak optreden de jongste tijd, komt nu wel goed uit. Want het worden drukke dagen met veel verrassing­en, heb ik al ondervonde­n.”

Opleiding comedy

Valkenborg­h leidt een team van liefst 65 docenten. Die hoeven niet te vrezen voor een cultuursho­ck. “Ik ga geen spectacula­ire veranderin­gen doorvoeren, eerder waken over de goede sfeer hier. Ik ben daardoor zelf ook kunnen groeien, en velen met mij”, aldus de nieuwe directeur.

Het nieuwe decreet op het deeltijds kunstonder­wijs zal vanzelfspr­ekend veel aandacht opeisen de komende maanden. Jan Valkenborg­h bekijkt het positief en is ambitieus. “We hopen de toelating te krijgen om met enkele nieuwe richtingen te kunnen starten”, aldus Valkenborg­h. “Na pop en rock kunnen we in Wijnegem, Schilde en Zoersel straks misschien ook deejay, elektronis­che muziek, theaterreg­ie, cabaret en comedy aanbieden. En we hopen van harte dat de Vlaamse overheid ons toelaat om van start te gaan met een volwaardig­e afdeling beeldende kunsten. Dat is nog een lacune, vooral in Wijnegem.”

Jan Valkenborg­h

Directeur academie

‘‘Veel leerlingen weten wel dat ik bij Fixkes speel, maar ik hou die werelden zelf het liefst gescheiden.’’

Academie Wijnegem, Schilde en Zoersel, wwww.academiewi­jnegem.be, 03-353.75.41

 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA
 ?? FOTO JAA ?? Nieuwe directeur Jan Valkenborg­h (links) met zijn voorganger Luc Moons. “De school is de laatste jaren enorm gegroeid.”
FOTO JAA Nieuwe directeur Jan Valkenborg­h (links) met zijn voorganger Luc Moons. “De school is de laatste jaren enorm gegroeid.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium