Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo veel verwacht en nu zo veel verdriet

Marokko naar huis na onverdiend­e nederlaag tegen Ronaldo en co

-

Marokko is uitgeschak­eld voor de tweede ronde op het WK voetbal. Een klein drama voor de vele supporters in Park Spoor Noord woensdag. Gelukkig was de sfeer er tijdens de match tegen Portugal helemaal anders dan een dagje eerder, toen Polen-Senegal op een zware vechtparti­j uitdraaide.

Zo’n vierhonder­d supporters, onder wie ook veel kinderen, waren naar Park Spoor Noord afgezakt, maar de hele wedstrijd zaten de Portugese en Marokkaans­e fans vredevol naast elkaar, ook al werd de wedstrijd aangestipt als ‘risicomatc­h’. Daarom waren er extra veiligheid­smaatregel­en, in de vorm van veel politie en security.

“Het is spijtig dat zulke maatregele­n genomen moeten worden”, vond Joao Costa, supporter met Portugese roots. “Het blijft voetbal, een prachtige sport. Trouwens, veel van de Marokkanen en Portugezen hier kennen elkaar goed. Maar er zijn altijd een paar rotte appels die amok moeten maken.”

Temperamen­tvolle cultuur

Dat de Portugezen veruit in de minderheid waren, maakte hem niet veel uit. “We hebben een temperamen­tvolle cultuur, en laten dus zeker van ons horen”, klonk het vooraf.

Ook Naoual Elm, een Marokkaans­e supporter, dacht er hetzelfde over. “Er zijn niet veel Portugezen vandaag, een rel zal dus zeker niet voorvallen. Maar mochten ze met meer zijn, kan ik niet garanderen dat de gemoederen niet oververhit geraken. Van ons mag de politie dus zeker een oogje in het zeil houden.”

Zover kwam het dus gelukkig niet, zag ook Hassan Ouhida. “Veiligheid is altijd het belangrijk­ste. Je weet nooit wat er kan gebeuren, denk maar aan de match van dinsdag. Dankzij de politie kunnen we met een gerust hart naar de wedstrijd kijken.”

Dat zijn Marokko even later ver- loor van Portugal en de tweede ronde niet meer haalbaar is, nam hij erbij. “Ze hebben hun eer verdedigd. Meer konden ze niet doen.”

Ondertusse­n dropen zijn collegasup­porters van Marokko af en weerklonk in Bar Noord, en ook in de vele cafés aan het Sint-Jansplein, luid gejuich van de Portugezen.

Joao Costa

Supporter Portugal

“Veel van de Marokkanen en Portugezen hier kennen elkaar goed.”

Hassan Ouhida

Supporter Marokko

“Dankzij de politie kunnen we met een gerust hart naar de wedstrijd kijken.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Hier weten de Marokkaans­e fans het: het komt niet meer goed.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Hier weten de Marokkaans­e fans het: het komt niet meer goed.
 ??  ?? Marokkaans én Portugees feestje tijdens de match.
Marokkaans én Portugees feestje tijdens de match.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium