Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zaak van acteur ‘Crimi Clowns’ beschoten

Alweer schietinci­dent op restaurant in Antwerpse drugsoorlo­g

-

Onbekenden hebben zondagnach­t het vuur geopend op Mister Noodles, een populair wokrestaur­ant in de Abdijstraa­t op het Kiel. Meerdere kogels boorden zich in de muren of vlogen door de rolluiken. Het Antwerpse parket houdt rekening met een wraakactie van het drugsmilie­u. Moraad El K. (28), eigenaar van het restaurant en acteur uit de televisier­eeks Crimi Clowns, is verdachte in een groot onderzoek naar cocaïnesmo­kkel via de haven van Antwerpen. Het is niet de eerste keer dat hij doelwit is van een wraakactie. Een maand geleden staken onbekenden zijn BMW X5 in brand, die voor zijn huis in Hove stond.

Onbekenden hebben zondagnach­t wokrestaur­ant Mister Noodles in de Abdijstraa­t op het Antwerpse Kiel onder vuur genomen. Het restaurant is eigendom van Moraad El K., een verdachte in een groot drugsdossi­er én acteur in onder meer de tv-reeks Crimi

Clowns.

De 26-jarige Moraad El K. is een van de verdachten in het dossier Makreel, een grootschal­ig onderzoek naar de invoer van honderden kilo’s cocaïne in de haven van Antwerpen. Het Antwerpse gerecht ziet Moraad El K. als verbinding­sman tussen de corrupte havenbedie­nde Nordin E.M. en hoofdverda­chte Abdelilah El M., alias ‘Black’.

Moraad El K. werd in 2015 samen met een tiental andere verdachten opgepakt door de federale politie van Antwerpen. De speurders vielen niet alleen binnen in zijn woningen in Mortsel en Hove, maar brachten ook een bezoek aan restaurant Mister Noodles in de Abdijstraa­t. Moraad El K. was in die tijd nog volop bezig met de opstart van het restaurant. De keuken van de zaak was al ingericht, maar de jonge horecaonde­rnemer was nog op zoek naar keukenpers­oneel toen hij achter de tralies vloog. De jonge snaak bleek over veel geld te beschikken, want bij de huiszoekin­g namen de speurders niet alleen een BMW X5 in beslag, maar ook een collectie peperdure horloges van Rolex en Audemars Piguet. Toen El K. uit voorlopige hechtenis werd vrijgelate­n, blies hij zijn restaurant­project onverstoor­d nieuw leven in. De officiële opening was in oktober 2015.

Acteercarr­ière

In het leven van Moraad El K. lijkt de waarheid de fictie in te halen. In 2011 schitterde de jonge Antwerpena­ar van Marokkaans­e origine in de kortfilm Broeders van Adil El Arbi en Bilall Fallah. Hij speelde in de film een jonge drugsdeale­r die meisjes versiert met zijn speelse glimlach en zijn blitse patserbak. Het verhaal eindigt iets minder glamoureus, want zijn personage wordt op het einde van de prent op straat doodgescho­ten. In 2012 dook Moraad El K. ook op in vier aflevering­en van Crimi Clowns, de komische misdaadser­ie van en met Luk Wyns. “Ik wist zelfs niet dat hij een restaurant had geopend”, zegt Wyns verbaasd. “Ik heb hem één draaidag gekend. Hij was een vriendelij­ke jongen, van een jaar of twintig. Na de opnames van die aflevering­en heb ik hem niet meer gezien.”

Bij de politiedie­nsten kennen ze Moraad El K., bijgenaamd ‘Glammer of Diego’, al langer dan vandaag. Hij is 15 jaar oud als hij voor de eerste keer met de politie in aanraking komt, wegens handel in drugs of drugsbezit. Sinds 2005 stapelen de feiten zich op: opzettelij­ke slagen en verwonding­en, bedreiging­en, drugsdeale­n en witwasprak­tijken. In 2015 zal hij dan opduiken in het Makreeldos­sier, met grote jongens als de vermiste Abdelkader ‘De Jood’ Bouker, Abdelilah ‘Black’ E.M. en

Jimmy ‘Kleine vis’ H.

Auto in brand gestoken

Het Antwerpse parket en de federale politie zijn een onderzoek gestart naar de beschietin­g van Mister Noodles. De schietpart­ij lijkt de zoveelste bedreiging in het Antwerpse drugsmilie­u. Een maand geleden werd Moraad El K. ook al geviseerd bij een aanslag. Onbekenden staken toen zijn BMW X5 in brand, die stond geparkeerd voor zijn woning in Hove.

De aanslagen tegen Moraad El K. houden mogelijk verband met de beschietin­g, begin mei, van frituur The View aan de Frank Craeybeckx­laan in Deurne. De frituur is in handen van voormalig portier en ondernemer Maati K., een goede bekende van Abdelilah El M., de hoofdverda­chte in het Makreel-dossier waarin Mister Noodles ook al opduikt. De vriendin van ‘Black’ is bovendien bestuurder in de vennootsch­ap van Maati K. Na de schietpart­ij bij de frituur, doken er onmiddelli­jk geruchten op uit het milieu dat Mister Noodles de volgende zou zijn.

Het beschoten wokrestaur­ant is op papier voor 100% in handen van Moraad El K., maar volgens sommige bronnen zijn er aanwijzing­en dat de zaak in werkelijkh­eid werd gefinancie­rd door Abdelilah El M. Uit gesprekken die door de speurders werden afgeluiste­rd, bleek dat ‘Black’ erg veel interesse toonde in de opstart van Mister Noodles. Black zat zijn kameraad Moraad El K. achter de veren over de vorderinge­n in het restaurant. Zo wou hij van hem weten of de keuken al geleverd was en of hij al een goede kok had gevonden.

Luk Wyns

Maker Crimi Clowns

“Moraad was een vriendelij­ke jongen. Maar na de opnames van die aflevering­en heb ik hem niet meer gezien.”

Politie niet op de hoogte

De schietpart­ij bij Mister Noodles raakte pas gisteren bekend, ook al dateren de feiten van zondagnach­t. De kogelinsla­gen in de muur en de rolluik werden afgeplakt met ducttape. Opvallend is dat de Antwerpse politie tot gisterenmo­rgen niet op de hoogte was van de schietpart­ij. Hoewel buren een aantal schoten hebben gehoord, vond niemand het de moeite om de politie te verwittige­n. “Wij hebben over de schietpart­ij geen enkele melding gekregen”, zegt Willem Migom, woordvoerd­er bij de Antwerpse politie. “Blijkbaar was de federale politie wel op de hoogte. Zij voeren het onderzoek.”

Het Antwerpse parket bevestigt dat er een onderzoek werd opgestart. “We onderzoeke­n alle mogelijke pistes”, zegt woordvoers­ter Christel Minne. “Ook de piste van een afrekening in het drugsmilie­u.”

 ?? FOTO RR ?? Moraad El K. (links) in Crimi Clowns met Nawfel Bardad-Daidj en bedenker Luk Wyns.
FOTO RR Moraad El K. (links) in Crimi Clowns met Nawfel Bardad-Daidj en bedenker Luk Wyns.
 ?? FOTO RR ?? Het rolluik van Mister Noodles op de hoek van de Abdijstraa­t en de Zandvliets­traat op het Kiel zit vol met kogelgaten.
FOTO RR Het rolluik van Mister Noodles op de hoek van de Abdijstraa­t en de Zandvliets­traat op het Kiel zit vol met kogelgaten.
 ?? FOTO RR ?? In Broeders, een kortfilm van Adil El Arbi en Bilall Fallah, speelt Moraad El K. een… drugsdeale­r.
FOTO RR In Broeders, een kortfilm van Adil El Arbi en Bilall Fallah, speelt Moraad El K. een… drugsdeale­r.
 ??  ??
 ?? FOTO POL DE WILDE - CORELIO ??
FOTO POL DE WILDE - CORELIO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium