Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Pesterijen tegen mij moeten nú stoppen”

Prins Laurent van plan N-VA-politicus aan te klagen wegens laster

- TEX VAN BERLAER

Prins Laurent is het moe. Hij eist excuses van N-VA-Kamerlid Peter Buysrogge, nadat die hem eerder had beschuldig­d van een “vals activiteit­enverslag”. Komen die excuses er vandaag niet, dan klaagt Laurent de politicus aan voor laster. In een openhartig gesprek trekt de prins zelfs parallelle­n tussen zijn eigen situatie en die van de Holocaust en de school shootings in de VS.

“Dit moet nu stoppen.” Het is prins Laurent zelf die gisterenmi­ddag plots telefoneer­t. Hij klinkt triest en moe, en neemt ruim de tijd om zijn hart te luchten. Een halfuur lang probeert hij een inkijk te geven in zijn leven.

De directe aanleiding is het uitlekken van zijn brief aan Kamerlid Peter Buysrogge (N-VA). Daarin schrijft de prins dat hij ten laatste vandaag excuses wil van het parlements­lid. Komen die er niet, dan klaagt hij hem aan voor laster. De prins is boos over de aantijging­en van de N-VA’er. Buysrogge beschuldig­t Laurent van het indienen van een “vals activiteit­enverslag” omdat zijn omstreden bezoek aan de Chinese ambassade er geen deel van uitmaakte. Dat activiteit­enverslag is nochtans een voorwaarde voor de prins om zijn dotatie te ontvangen.

“En Buysrogge zal niet de laatste politicus zijn tegen wie ik een rechtszaak aanspan”, zegt Laurent. “Ik ben het kotsbeu dat men mij aanvalt puur omdat ik de zoon of broer ben van een koning.” De prins laat een lange pauze vallen, en zucht eens diep. Daarna begint hij zijn situatie te vergelijke­n met die van de Joden in de Tweede Wereldoorl­og. “Als er zoiets gebeurt tegenover mij, denk ik dikwijls aan de Joden die werden doodgescho­ten, gewoon omdat ze Jood waren. Hoe is het in deze wereld nog mogelijk dat men iemand beschuldig­t omdat hij tot een groep mensen of een familie behoort? Het begint met pesterijen, maar het leidt tot haat.”

Niets tegen N-VA Ook de beruchte school shootings in de Verenigde Staten passeren de revue. “Er zijn veel studen-

ten die een moord plegen omdat ze gepest worden op sociale media. Maar die peuter (Laurent

doelt op Peter Buysrogge, red.) beseft dat niet. Denk eens aan elke mens die gedood werd omdat hij tot een minderheid behoorde.”

Vervolgens komt Laurent terug op de N-VA. Hij heeft naar eigen zeggen niets tegen die partij. “Maar het is zeer flauw om stemmen te halen op de kap van het imago van iemand. Dit moet stoppen, ik verdien dit niet. Ik ben het beu dat men mij na vijftig jaar afschilder­t als kwaadaardi­g”, zegt de 54-jarige prins.

“Ik ben ook parlements­lid geweest (Als senator van rechtswege,

red.). Je zegt niet openlijk van iemand anders dat hij een fraudeur is buiten het parlement. Maar hij is misschien te jong, en weet niet wat hij zegt. Hij mist maturiteit. Als ik N-VA onterecht zou beschuldig­en, dan zouden zij klagen dat ik ondemocrat­isch ben. Maar dat is wat ze nu zelf doen.”

Problemen op school

Plots wijst de prins op de zorgen waarmee hij al kampt sinds zijn jeugdjaren. “Ik heb problemen gehad op school omdat ik lid was van de koninklijk­e familie. Maar ik heb daar nooit om gevraagd. Nooit. Peter Buysrogge kan er wél iets aan doen dat hij N-VA’er is, want hij heeft ervoor gekozen.”

“Ik heb zoveel slechte dingen meegemaakt”, vervolgt hij. “Zo zeggen mensen op straat mij soms dat ik steel van de staat. Dat blijft plakken aan mijn lijf. Ik heb politici, ook die van het Vlaams Belang, al vaak gevraagd waarom ze mij zo negatief afschilder­en, zonder dat ze mij kennen. Dan zeggen ze dat ze mij wel sympathiek vinden, maar mijn familie niet.”

De prins geeft toe dat hij geen engeltje is, ook hij is feilbaar. “Maar gesjoemel, drugs en alcohol: daar doe ik niet aan mee.”

Laurent komt nog een laatste keer terug op de Holocaust, met een verwijzing naar een fragment dat hij ooit op televisie zag. “Ik heb altijd het beeld voor mij van een Joods kind dat geen Duits begrijpt, en daarom door een soldaat wordt doodgescho­ten. Dat beeld zal ik mij de rest van mijn leven herinneren. Het begint met woorden, maar waar stopt het?”

Laurent

Prins van België

“Als er zoiets gebeurt tegenover mij, denk ik dikwijls aan de Joden die werden doodgescho­ten, gewoon omdat ze Jood waren. Hoe is het in deze wereld nog mogelijk dat men iemand beschuldig­t omdat hij tot een groep mensen behoort?”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Prins Laurent: “Ik ben het kotsbeu dat men mij aanvalt puur omdat ik de zoon of broer ben van een koning.”
FOTO PHOTO NEWS Prins Laurent: “Ik ben het kotsbeu dat men mij aanvalt puur omdat ik de zoon of broer ben van een koning.”
 ?? FOTO BELGA ?? N-VA’er Peter Buysrogge.
FOTO BELGA N-VA’er Peter Buysrogge.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium