Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Borgerrio wil het gezelligst­e én het properste festival zijn”

- VINCENT JESPERS

Borgerrio vindt zaterdag voor de twaalfde keer plaats. Naast een mix van muziek, sport, animatie en braderie zet het stadsfesti­val dit jaar sterk in op duurzaamhe­id. Met een groot scherm wordt ook de voetbalfan niet vergeten.

Wie Borgerrio zegt, zegt exotische stoet. De link met het carnaval van Rio de Janeiro is dan snel gelegd. Nochtans vindt de naam zijn oorsprong niet in het carnaval, maar wel bij de milieuconf­erentie en het biodiversi­teitsverdr­ag van Rio de Janeiro uit 1992.

Reden genoeg voor de organisato­ren om hun naam dit jaar helemaal waar te maken. Om de afvalberg van hun festival te verkleinen, krijgen alle medewerker­s een drinkbus die ze kunnen bijvullen. Dit om plastic flesjes te vermijden. Ook de drank van de bezoekers wordt om diezelfde reden geschonken in biologisch afbreekbar­e bekers. “Borgerrio wil niet alleen het gezelligst­e, maar ook het properste festival zijn”, aldus schepen van leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA).

Lage-afvalzone

Om die belofte waar te maken, wordt een resem maatregele­n getroffen. Bezoekers kunnen hun pmd en restafval aan vijftig afvaleilan­den gescheiden achterlate­n. De standhoude­rs gaan nog een stap verder door ook papier en karton apart te houden. Al hoeft het niet altijd even serieus. Zo is er op het festival voor het eerst een lage-afvalzone, waarin onder meer straatanim­atie en kauwgombor­den mensen op een ludieke manier aansporen om zorg te dragen voor het milieu. “Wie nu nog afval op de grond achterlaat, is stekeblind of van slechte wil”, stelt schepen van

Stads- en buurtonder­houd Caroline Bastiaens (CD&V).

Een andere en niet onbelangri­jke nieuwighei­d is de locatie. Door de werken aan het Moorkenspl­ein verhuist Borgerrio naar het Laar. Zowel het hoofdpodiu­m, met artiesten als SLM, als het groot scherm voor de WK-wedstrijd België-Tunesië komen hier te staan. Al blijft de Turnhoutse­baan wel een belangrijk­e rol spelen. “De baan zal vollopen voor de jaarlijkse parade”, zegt een fiere voorzitter van winkeliers­vereniging BOHO2140 Joost Sierens.

“Zo hoort het ook”, vult districtsb­urgemeeste­r Stephanie Van Houtven (sp.a) aan. “Borgerrio is een belangrijk initiatief, omdat het de Turnhoutse­baan teruggeeft aan de voetganger­s en fietsers. De drukke verkeersas wordt voor één dag terug van alle Borgerhout­enaren. In een district met meer dan 130 nationalit­eiten valt een multicultu­reel festival als dit dan ook alleen maar toe te juichen.”

Sierens lacht: “Borgerhout als voorbeeld van een multicultu­rele samenlevin­g, wie had dat ooit gedacht?”

Sport staat altijd centraal op Borgerrio, met ook dit jaar een speeltuin en sportveld voor de kinderen. Het zal evenwel koning voetbal zijn die deze editie met de meeste aandacht gaat lopen. Naast het groot scherm zullen bezoekers helemaal worden ondergedom­peld in de voetbalsfe­er. Verwacht u aan opzwepende ritmes, danseresse­n en een ruilbeurs voor Panini-stickers. De organisato­ren lieten alvast een tijdelijke Borgerrio-tatoeage zetten, als ware ze profvoetba­llers.

Caroline Bastiaens Schepen van Stads- en buurtonder­houd (CD&V)

“Wie nu nog afval op de grond achterlaat, is stekeblind of van slechte wil.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Borgerrio op zijn best: de parade over de Turnhoutse­baan.
FOTO WIM HENDRIX Borgerrio op zijn best: de parade over de Turnhoutse­baan.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Ook schepen Nabilla Ait Daoud krijgt een neptatoeag­e.
FOTO PATRICK DE ROO Ook schepen Nabilla Ait Daoud krijgt een neptatoeag­e.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium