Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toekomst iconische West-Hinder onzeker

‘Vuurtorens­chip’ van MAS naar droogdok gesleept

- (cm)

Het lichtschip West-Hinder 3, jarenlang een bekend gezicht op het Eilandje, ligt voorlopig niet meer aan het MAS. Het werd voor een verplichte inspectie naar een droogdok gesleept, enkele honderden meters verderop.

De West-Hinder is een van drie identieke zustersche­pen, die in de jaren vijftig werden gebouwd. Ze hebben een vuurtoren aan boord waarmee vroeger op de Noordzee zandbanken werden gemarkeerd. Het schip - het enige dat nog helemaal intact is - is al sinds 1994 buiten gebruik en ligt intussen al jaren in het Bonaparted­ok. Het MAS heeft het in bruikleen.

Het is toe aan een verplichte inspectie. Twee sleepboten van het Havenbedri­jf loodsten het topstuk van 42 meter lang gisterenoc­htend naar droogdok 4 in het Kattendijk­dok.

Nieuwe vzw?

“Specialist­en zullen het schip in de komende tijd grondig inspectere­n en keuren. Zijn de wanden nog dik genoeg? Is het nog vaarwaardi­g?”, zegt Patrick Van den Bulck, lid van een groep sympathisa­nten van het schip. Hij ziet het schip wel passen in het geplande Maritiem Museum op de Droogdokke­nsite. De groep kijkt ook naar de stad voor een toekomstig­e ligplaats.

Als herstellin­gen zich opdringen en niet overdreven veel kosten, willen de sympathisa­nten een vzw oprichten en sponsors zoeken om het schip van de schroothoo­p te redden.

Prehistori­sche telefoons

Sinds 2008 is het schip, met haast prehistori­sche maar nog werkende telefoons en een 300 meter lange ankerlijn, niet meer toegankeli­jk. Het zal met Open Monumenten­dag op 9 september in het droogdok wel van nabij kunnen worden bekeken.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Sleepboten trekken de West-Hinder langs de Londenbrug.
FOTO PATRICK DE ROO Sleepboten trekken de West-Hinder langs de Londenbrug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium