Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Architecte­n pakken interieur Peperbus aan

Unizo verhuist volgend jaar naar kerk, ook bib en horeca op komst

- PATRICK VAN DE PERRE

De Peperbus of Sint-Jan Evangelist­kerk in oud-Borgerhout gaat er binnenkort flink anders uitzien. Het interieur van de kerk dan toch. De bureaus FVWW architecte­n en Origin gaan het middenschi­p ombouwen tot coworkings­paces en concept stores.

Dat Unizo in de kerk aan de SintMatthe­usstraat trekt, is al langer bekend. Vorige week raakte ook bekend welke bureaus het interieur van de kerk gaan aanpassen aan de niet-religieuze behoeften van de ondernemer­sorganisat­ie.

Blikvanger van FVWW architecte­n en Origin wordt het middenschi­p. Daar komt de districtsb­ibliotheek. De Unizo-kantoren worden georganise­erd in de galerijen op de hogere verdieping van de zijbeuken.

Er wordt ook in beperkte mate horeca voorzien, die ook buiten de openingsur­en van het gebouw open zal zijn voor de buurtbewon­ers.

“De architecte­n hechten veel belang aan de rol die de kerk kan spelen voor de buurt”, zegt de directeur van Unizo in de provincie Antwerpen, Sofi Van Ussel.

Eind augustus verhuist Unizo met haar kantoren en medewerker­s tijdelijk naar een nieuwe locatie. De ondernemer­sorganisat­ie verkocht haar huidige gebouwen aan de Oudeleeuwe­nrui en neemt over twee maanden haar intrek in het Coveliersg­ebouw van de Pro- vincie Antwerpen in de Boomgaards­traat.

“Daar blijven we zitten tot de werken in de Peperbus klaar zijn. We hopen in de loop van volgend jaar naar Borgerhout te verhuizen”, zegt Sofi Van Ussel.

Kerken anders invullen

Het bisdom Antwerpen is voor een aantal kerken al langer op zoek naar een nieuwe invulling. Vooral in de districten moeten veel kerken een andere functie krijgen. In Hoboken zijn er plannen om een deel van een kerk te gebruiken als dienstence­ntrum. In oud-Borgerhout is dus gekozen om de middenstan­dsorganisa­tie een plek te geven.

 ?? FOTO FVWW ARCHITECTE­N ?? De Peperbus in Borgerhout wordt anders ingevuld. Er komen onder meer een districtsb­ibliotheek en coworkings­paces.
FOTO FVWW ARCHITECTE­N De Peperbus in Borgerhout wordt anders ingevuld. Er komen onder meer een districtsb­ibliotheek en coworkings­paces.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium