Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rode Duivels worden onder handen genomen door… Tunesische kapper

- (kvu)

Kiezen enkele Duivels weer voor een nieuw kapsel aan de vooravond van het treffen met Tunesië? Het kan zomaar, want de nationale ploeg heeft opnieuw de kapper op bezoek. En het is dan nog een... Tunesiër. “Mertens had kapper kunnen worden.”

Londense haartjeskn­ipper Hd Cutz claimt de officiële teamkapper te zijn van de nationale ploeg. Maar omdat haar groeit als gras en imago alles is, wordt er nog steeds een beroep gedaan op de vorige coiffeur, Michel Sfaxi, de zaakvoerde­r van Michel Hair Salon in Brussel. De 68-jarige kapper belandde bij de Duivels via de vorige veiligheid­sverantwoo­rdelijke Serge Borlée. “Toen een speler om een knipbeurt vroeg, wilde Wilmots daar aanvankeli­jk niet van weten. Tot hij moest toegeven dat die speler, van wie ik de naam niet zal noemen, toch wel een lelijke coupe had en hij aan Serge vroeg om mij te laten komen. Uiteindeli­jk wilden nog tien anderen ook onder handen genomen worden.”

Dat is intussen zes jaar geleden. Hoewel de opvolger van Wilmots met een tondeuse en een spiegel zichzelf kan behelpen, heeft ook Roberto Martinez de vroegere kapper geadopteer­d. “Nadat ik zijn haar had geknipt en dat goed was verlopen”, zegt Sfaxi. “Meteen zei Martinez dat hij me bij kwalificat­ie zou meenemen naar Rusland. En hij hield woord. Klasse. De vrouw van Richard Evans, de fysiektrai­ner, is trouwens ook kapster. Ik heb Richard al geknipt en zij was in de wolken.”

Deze week kwam Sfaxi dan ook overgevlog­en om de Duivelse kruinen onder handen te nemen. Uitgereken­d net voor de wedstrijd tegen Tunesië, zijn vaderland. “Maar ik woon intussen vijftig jaar in België en supporter voor de Belgen. Ik heb Tunesië verlaten toen ik achttien was.”

Ondanks zijn beroep heeft Sfaxi voldoende haar op de tanden. Het is nodig. “Als ze me voor de gek houden, trek ik eens aan hun oren. Of ik laat bij een scheerbeur­t een lelijke snor staan. En dan zeg ik: Sorry gasten, ik staak.”

Zingen op de stoel

Grappen die bekendstaa­n als voetbalhum­or zijn Michel evenmin vreemd. “Vroeger gooide ik wel eens een glas water in hun gezicht als ze in de sauna zaten. Mij hebben ze ook eens in het zwembad willen gooien, maar toen heeft Simon Mignolet mij gered. Witsel is eens van de bus gekomen, alleen maar om mij te groeten. Om maar te zeggen hoe respectvol die jonDe gens zijn. Echt, die groep is geweldig. Op een dag vroeg Wilmots mij of ik niet wilde blijven eten. Dat deed ik normaal gezien niet, maar hij drong aan. Plots tikte hij met zijn mes tegen een glas en wist ik dat ik het zitten had. Ik was verplicht op een stoel te gaan staan en te zingen. Ik blokkeerde helemaal. Ik ben zelfs beginnen te wenen, ik zweer het je. Ik ben bang van niets, maar toen wist ik echt niet wat gedaan.”

Gezien zijn leeftijd mag Sfaxi aan zijn opvolging beginnen te denken. En die ziet hij zelfs binnen de nationale ploeg. “Dries Mertens heeft zijn eigen tondeuse en kan daar goed mee werken. Echt waar, hij had kapper kunnen worden.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium