Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat een Messi lijden kan

Druk om in de voetsporen van Maradona en Kempes te treden bijna ondraaglij­k

- MICHAËL VAN DAMME

In Europa wordt steevast vergeleken met Cristiano Ronaldo, maar als hij het shirt van Argentinië aantrekt, heeft Messi andere demonen. De natie verwacht dat hij de Albicelest­e net als Mario Kempes (in 1978) en Diego Maradona (in 1986) wereldkamp­ioen maakt. Mama Celia springt in de bres voor haar zoon. “We zien hem lijden als ze zeggen dat hij het Argentijns­e shirt niet vóélt.”

Messi, Messi, Messi. 40 miljoen Argentijne­n spreken maar over één man en kijken maar naar één man. Zeker nu hij na zijn gemiste strafschop tegen IJsland (1-1) tegen Kroatië met de rug tegen de muur staat. Dat is misschien de kern van het probleem van de supervedet­te bij zijn nationale ploeg: alle verantwoor­delijkheid komt op zijn schouders terecht, alle gevaar moet van hem komen. Dat maakt het voor tegenstand­ers makkelijke­r hem te neutralise­ren dan wanneer hij het shirt van FC Barcelona draagt.

De druk is ondraaglij­k. De natie hunkert naar een derde wereldtite­l na die van Mario Kempes in 1978 en Diego Armando Maradona in 1986. Het is in vele Argentijns­e hoofden onvoorstel­baar dat het in het tijdperk van Lionel Messi niet zou lukken. Portugal heeft zijn Europese titel met Ronaldo, Argentinië enkel zilveren medailles. In Europa wordt erg gefocust op de vergelijki­ng met Cristiano Ronaldo, maar in Argentinië gaat het minstens evenveel over die tussen Messi en Maradona.

Messi lijdt eronder. Na de wedstrijd tegen IJsland, waarin hij met een zwak getrapte strafschop de kans liet liggen om de Argentijne­n aan een 2-1-zege te helpen, nam hij de verantwoor­delijkheid ook op zich. Nog een paar kilo erbij op zijn schouders.

De kritiek op zijn prestaties bij de nationale ploeg breekt het moederhart van zijn mama, Celia Cuccittini. Een steeds weerkerend­e kritiek is dat Messi niet zo doordronge­n is van het Argentijns­e gevoel als Maradona, omdat hij sinds zijn dertiende in Spanje woont.

“De eerste die de wereldbeke­r wil winnen, is hij”, stelt mama Celia op de Argentijns­e tv. “We lijden onder de kri- tiek als ze zeggen dat hij dat gevoel niet heeft. Als ze zeggen dat hij het puur uit verplichti­ng doet, want dat is niet waar. Als zij het konden zien zoals wij het zien… We zien hem lijden en huilen, de hele familie lijdt iedere keer als ze die zaken zeggen. Die kritieken doen pijn. Ik zou er alles voor geven opdat dit zijn WK mag worden.”

“Ik heb hem aangeraden om zich goed te verzorgen en te doen waar hij goed in is. Hij moet voetballen zoals hij dat deed als klein jongetje op het veldje waar hij begon. Ik denk dat heel wat mensen hem graag zien en dat voelt hij, dat is een goede zaak. Ik zie hoge verwachtin­gen bij hem, want hij wil zo graag de wereldbeke­r winnen.”

“Diep in de problemen”

Diego Armando Maradona sprong ook in de bres voor

Messi en viseerde bondscoach Jorge Sampaoli. “Ik neem de spelers niets kwalijk. Messi evenmin, want hij gaf alles wat hij kon”, zegt Maradona. “Maar als hij zo blijft doorgaan, dan moet Sampaoli niet terugkeren naar Argentinië. We bleven het bij alle corners proberen met kopballen, terwijl je weet dat de IJslanders reuzen zijn. We gaven geen enkele hoekschop kort. Het wedstrijdp­lan was een schande. Dit is een gebrek aan voorbereid­ing. We zitten diep in de problemen, maar ik blijf geloven in God en dat wij beter kunnen worden.”

Bondscoach Jorge Sampaoli nam Messi zelf ook in beschermin­g. “Messi draagt niet de volledige verantwoor­delijkheid van het team. Als hij scoort, juicht iedereen. Maar als Argentinië niet wint, krijgt hij meteen de schuld toegeschov­en. Dat is fout. Dat zorgt voor onnodig veel druk op hem.”

Sampaoli benadrukte dat de Argentijns­e nationale ploeg veel meer is dan Messi alleen. De bondscoach hoopt daarom dat zijn team tegen Kroatië een collectiev­e topprestat­ie zal leveren. “Dat duel wordt een grote uitdaging”, besefte Sampaoli. “We mogen niet wachten tot de laatste wedstrijd om het tij te keren. Dat moet tegen Kroatië al gebeuren.”

 ?? FOTO BELGA ?? Moeder Celia, vader Jorge en
zuster Maria Sol.
FOTO BELGA Moeder Celia, vader Jorge en zuster Maria Sol.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium