Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vluchtelin­gen ook eens positief in het nieuws”

Antwerp ontvangt voetballen­de asielzoeke­rs

-

Voor Wereldvluc­htelingend­ag kwamen vluchtelin­gen en asielzoeke­rs gisteren voetballen op de terreinen van de Bosuil. “Je hoort anders enkel negatieve dingen over vluchtelin­gen.”

alle uithoeken van België kwamen asielzoeke­rs en vluchtelin­gen, die oorspronke­lijk van alle uithoeken over de hele wereld komen, naar de Bosuil. Diversitei­t was gisteren dus een understate­ment. Het toernooi is sinds 2011 een jaarlijkse traditie die blijft groeien in het aantal deelnemers en partners, ondertusse­n kreeg het gebeuren de naam ‘iedereen op het veld’. “We willen hen in contact brengen met elkaar, met de buurt en met voetbalclu­bs”, zegt Kevin Buytaert van het Rode Kruis. “Want dat is anders erg moeilijk. Maar we willen hen ook eens positief in de media brengen. Je hoort anders enkel items over ‘mensensmok­kel’ of ‘vluchtelin­genproblem­atiek’, altijd negatieve dingen.”

Elk opvangcent­rum van Fedasil, het Rode Kruis en Franstalig­e tegenhange­r la Croix-Rouge was vertegenwo­ordigd door een ploeg. Ook zes sociale organisati­es deden mee, zoals de Antwerp Street Boys, de daklozenpl­oeg van RAFC. In het totaal speelden veertig ploegen in het brandende zonnetje voor de beker. Er heerste een druk en olijk sfeertje op de kunstgrasv­elden in DeurneNoor­d.

“Het is belangrijk dat we integreren in de maatschapp­ij”, zegt Alfarra Mahdi (33), die oorspronke­lijk uit Palestina komt. Hij is er om een project rond vluchtelin­gen te vertegenwo­ordigen dat in Leuven loopt in samenwerki­ng met voetUit balclub OHL. Vandaar zijn wit truitje. “We hebben de halve finale bereikt met ons ‘OHL World Team’. Mijn teamgenote­n zijn afkomstig van Afghanista­n, Irak en Eritrea. We zijn ondertusse­n vrienden geworden.” De kennismaki­ng met OHL heeft vruchten afgeworpen. “Ik was kinesist in mijn thuisland en kan in augustus bij de club beginnen. Eerst bij de lagere ploegen, als het goed gaat, kan ik hogerop klimmen.”

 ?? FOTO'S GREGORY VAN GANSEN ?? Vreugde om een gestopte strafschop.
FOTO'S GREGORY VAN GANSEN Vreugde om een gestopte strafschop.
 ??  ?? Alfarra Mahdi uit Palestina.
Alfarra Mahdi uit Palestina.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium