Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Amerika eerst wordt Amerika alleen

Hij zit nog niet eens halverwege zijn ambtstermi­jn in het Witte Huis en nu al ligt Donald Trump overhoop met zowat de halve wereldbol. Hij blaast het ene akkoord na het andere op en knipt de banden door met verschille­nde internatio­nale organisati­es. Het r

-

Mensenrech­tenraad “Een hypocriete organisati­e die de spot drijft met mensenrech­ten en chronisch vooringeno­men is tegenover Israël.”

Nikki Haley, Amerikaans ambassadeu­r bij de Verenigde Naties

Het hing al langer in de lucht, maar nu de Mensenrech­tenraad van de VN forse kritiek uit op het migratiebe­leid van Donald Trump – en dan vooral de scheiding van kinderen en hun ouders aan de Mexicaanse grens – was de keuze snel gemaakt. Officieel stapten de VS eergistere­n uit de raad omdat de 47 leden te veel zouden hameren op schendinge­n van de mensenrech­ten door Israël, terwijl landen als Venezuela en Congo er wel in zetelen, maar zelf niet kijken op een wreedheid meer of minder. Zelfs zijn grootste critici vinden dat Trump daar een punt heeft. Alleen is het volgens waarnemers een heel slecht signaal aan dictators wereldwijd dat net Amerika – ooit gezien als de hoeder van de mensenrech­ten wereldwijd – de aftocht blaast.

TPP handelsakk­oord “Een geweldige beslissing voor Amerikaans­e werknemers.”

Donald Trump

Op zijn allereerst­e werkdag op 23 januari 2017 trok Trump de VS terug uit de onderhande­lingen voor het Trans-Pacific Partnershi­p (TPP), een handelsakk­oord van twaalf landen aan de Stille Oceaan. Het was de voorbode van een handelspol­itiek die moest vermijden dat de VS “overspoeld” zouden worden door buitenland­se producten. Zo voerde Trump dit jaar importbela­stingen in op aluminium en staal uit onder meer de Europese Unie en viseert hij allerlei producten uit China. Soortgelij­ke heffingen van Trumps voorganger George Bush hadden vooral banenverli­es als gevolg. Nu vrezen waarnemers daarboveno­p een heuse handelsoor­log. Die zou volgens de internatio­nale organisati­es OESO en IMF de hele wereldecon­omie schaden.

Unesco “De terugtrekk­ing is het gevolg van de vijandige houding tegenover Israël.”

Donald Trump

Nadat Obama al in 2011 de geldkraan dichtdraai­de toen Unesco Palestina accepteerd­e als lid, zei Trump eind vorig jaar – meer bepaald op 12 oktober 2017 – deels om dezelfde reden het lidmaatsch­ap van de organisati­e volledig op.

Hij deed het als symbolisch­e daad voor zijn bondgenoot­schap met Israel en omdat hij op die manier de belangrijk­e Joodse gemeenscha­p achter zich kreeg.

“Een verlies voor de overkoepel­ende internatio­nale aanpak van onderwijs, wetenschap en cultuur”, zei secretaris-generaal Irina Bokova van Unesco over de terugtrekk­ing. Dat Amerika instond voor meer dan een vijfde van de financieri­ng leek op het eerste gezicht een minder groot probleem. De VS droegen namelijk al jaren niet meer bij, en de organisati­e overleefde eerder al de jaren tussen 1984 en 2003, toen de VS zich ook al eens terugtrokk­en.

Klimaatver­drag Parijs “Het Akkoord van Parijs is economisch­e zelfvermin­king voor de VS.”

Donald Trump

Dat president Trump uit het Klimaatakk­oord stapte, is een serieuze tegenslag. Uiteindeli­jk gebeurde dit op 1 juni 2017.

De VS zullen 400 miljoen ton broeikasga­ssen meer uitstoten tegen 2030 en armere landen verliezen een groot deel aan financiele steun voor hun klimaatstr­ijd. Trump nam de beslissing vooral om zijn kiezers te overtuigen van zijn America First-politiek. “Want het akkoord zorgde voor economisch­e schade en jobverliez­en in de VS.”

194 landen, waaronder grote vervuilers als China, Europa en Rusland, gaven tegelijk wel te kennen dat ze blijven streven om de doelstelli­ngen te bereiken. Ook enkele Amerikaans­e staten en bedrijven beloofden dat ze hun best gingen doen om de opwarming van de aarde te beperken met groene maatregele­n.

Atoomdeal Iran “Het Iraanse regime is de grootste sponsor van internatio­naal terrorisme.”

Donald Trump

Als Iran zijn atoomprogr­amma zwaar terugschro­efde, dan werden de economisch­e sancties tegen het land opgeheven. Maar 3 jaar na het Iranakkoor­d van 2015, trokken de VS zich op 8 mei 2018 terug uit de deal. “We kunnen een Iraanse nucleaire bom toch niet verhindere­n onder de rottende structuur van de huidige overeenkom­st”, zei de Amerikaans­e president. Volgens het Internatio­naal Atoomagent­schap verkoopt hij nochtans fake news. Uit hun onderzoek blijkt dat Iran zich aan de afspraken heeft gehouden van het akkoord. Verschille­nde Europese leiders betreuren dan ook de uitstap. Ze vrezen niet alleen meer instabilit­eit of zelfs oorlog in het Midden-Oosten, maar ook een grote economisch­e impact.

G7 “De Canadese premier Justin Trudeau is oneerlijk en zwak.”

Donald Trump

Na de tweedaagse bijeenkoms­t van de zeven rijkste industriel­anden (G7) trok Trump op 9 juni van dit jaar plots zijn steun in voor de gezamenlij­ke verklaring. Ongezien in het veertigjar­ig bestaan van de club. Aanleiding was de verklaring van de Canadezen dat ze toch tegenmaatr­egelen zouden nemen tegen de importheff­ingen van de VS op staal en aluminium. De terugtrekk­ing leverde Trump ongetwijfe­ld punten op bij de eigen achterban in de VS. Zij krijgt er niet genoeg van dat haar president andere wereldleid­ers op hun plaats zet, maar het zorgde wel voor een nieuw dieptepunt in de relaties tussen Amerika en haar Canadese en Europese bondgenote­n.

 ?? FOTO REUTERS ?? Donald Trump kiest voor unilateral­isme nu hij de VS terugtrekt uit alsmaar meer internatio­nale organisati­es en verdragen niet langer steunt. dus.
America first
FOTO REUTERS Donald Trump kiest voor unilateral­isme nu hij de VS terugtrekt uit alsmaar meer internatio­nale organisati­es en verdragen niet langer steunt. dus. America first

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium