Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Supercompu­ter kan mens verslaan in debat

Nieuw toestel van IBM vindt razendsnel tegenargum­enten in database van miljoenen documenten

-

Technologi­ebedrijf IBM heeft een nieuwe supercompu­ter gelanceerd: Project Debater. Het systeem begrijpt argumenten en formuleert razendsnel tegenargum­enten, door te putten uit een database met maar liefst driehonder­d miljoen documenten. U past dus maar beter op met tegen uw computer uit te vliegen. Straks krijgt u nog weerwoord.

Een zwart paneel van zo’n 1,8 meter hoog, met een blauw ledpaneel en een vrouwenste­m. Dat is de Project Debater van IBM. Een technologi­sch wonder dat over een honderdtal onderwerpe­n kan debatteren én het daarbij kan winnen van een mens.

Hoe dat mogelijk is? Volgens computerwe­tenschappe­r Sien Moens (KU Leuven) zit het vernuft in de taalverwer­king. Project Debater kan argumenten herkennen, in de database tegenargum­enten opzoeken en die vervolgens helder formuleren. “De laatste jaren is veel vooruitgan­g geboekt. Het begon bij woorden en zinnen, nu kan deze computer ook argumenten en beweringen herkennen.”

Begin deze week voerde Project Debater een eerste officieel debat. De computer kende het onderwerp niet op voorhand en het debat verliep volgens een vaste formule: eerst moesten beide ‘sprekers’ vier minuten lang hun argumenten aandragen. Vervolgens kregen ze nog eens vier minuten om de argumenten van de tegenstrev­er te ontkrachte­n. Ten slotte mochten ze in twee minuten tijd hun pleidooi nog eens samenvatte­n.

Ruimtevaar­t voor alles

Het onderwerp van het verrassing­sdebat: moet de verkenning van de ruimte worden gesubsidie­erd? Volgens Project Debater is dat een goed plan. “Ruimtevaar­t zorgt voor een economisch­e boost dankzij wetenschap­pelijke ontdekking­en”, klonk het. Niet alle zinnen die uit de machine kwamen, klonken even goed en de computer verloor ook de menselijke maat uit het oog. Zo bleek de verkenning van de ruimte volgens Project Debater belangrijk­er dan goede wegen, betere scholen of betere gezondheid­szorg.

IBM geeft toe dat de computer nog niet op punt staat. Volgens Erik Mannens, professor Data Science aan de UGent, zal de computer het ondanks alle straffe verklaring­en niet halen van menselijke debaters. “Een menselijke tegenstand­er uit zijn lood slaan, zie ik deze computer niet doen.” Volgens hem is het meer geschikt voor de controle van feiten. “Hij geeft altijd correcte informatie. Dat is handig als je bijvoorbee­ld in een vergaderin­g niet wil beslissen op buikgevoel.”

Hoewel de computer indrukwekk­end is, nuanceert ook Moens de werking. De rigide structuur van een debat is nodig om het tot zijn recht te laten komen. “Het volgen van een lang discours, dat zie ik een computer nog niet doen.”

Dat supercompu­ters in de toekomst wél efficiënt brandhout zullen maken van ‘onze’ argumenten, ziet Mannens zeker gebeuren. “Uiteindeli­jk zullen we moeten leren samenleven met artificiël­e intelligen­tie.”

 ?? FOTO AP ?? Project Debater voor de start van het eerste officiële debat tegen een mens.
FOTO AP Project Debater voor de start van het eerste officiële debat tegen een mens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium