Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overal verdwijnen banken, in Antwerpen komt er een bij

Bank de Kremer houdt ook rekening met andere zaken dan het bedrag op Mypension.be

- CHRISTOF WILLOCX

De holding Ackermans & van Haaren heeft in Antwerpen een nieuwe bank opgericht. Bank de Kremer, genoemd naar de echte naam van cartograaf Mercator, is een beleggings­bank voor een breed publiek. “Wij richten ons op iedereen die spaarcente­n heeft om te beleggen”, zegt Mieke Janssens, algemeen directeur van Bank de Kremer. De bank biedt geen leningen en geen betaalkaar­t aan en richt zich alleen op het verstrekke­n van belegginge­n op maat. “Wij willen ook het financiële bewustzijn van de mensen opkrikken door ze op hun smartphone een app over hun vermogen te laten invullen”, zegt Janssens. “Ze moeten bijvoorbee­ld aangeven wat hun nettoloon is en hoeveel ze aan leningen afbetalen. Op basis van die gegevens berekenen wij hoeveel geld u maandelijk­s kunt uitgeven als u met pensioen bent.”

De holding Ackermans & van Haaren heeft in Antwerpen Bank de Kremer opgericht. Die nieuwe consumente­nbank lanceert een app waarmee u met een smartphone kan berekenen hoeveel geld u als gepensione­erde elke maand zal kunnen uitgeven.

Ackermans & van Haaren was al eigenaar van twee banken: Bank Van Breda (voor zelfstandi­gen en vrije beroepen) en Bank Delen (voor zeer rijke gezinnen). Daar komt nu een derde bank bij.

“Met Bank de Kremer richten we ons op iedereen die spaarcente­n heeft om te beleggen”, zegt Mieke Janssens, algemeen directeur van Bank de Kremer. “We willen de beleggings­expertise die Van Breda en Bank Delen hebben opgebouwd, nu dus ook gebruiken om een breder publiek te dienen.”

Bank de Kremer biedt enkel belegginge­n en een zichtreken­ing aan. De bank verstrekt geen leningen en geeft haar klanten ook geen betaalkaar­t. Ze is dus enkel geschikt als tweede bank.

Geen smartphone, geen klant Bank de Kremer richt zich op klanten die bewust bezig zijn met

hun vermogen. “We hebben een onderzoek laten uitvoeren bij duizend werkende Vlamingen die tussen 38 en 58 jaar oud zijn”, zegt Mieke Janssens. “Daaruit blijkt dat slechts een op de drie Vlamingen in die leeftijdsg­roep bezig is met zijn financiële situatie na de loopbaan. Wij willen het financiële bewustzijn van de mensen opkrikken door ze op hun smartphone een app over hun vermogen te laten invullen. Ze moeten bijvoorbee­ld aangeven wat hun nettoloon is en hoeveel ze aan lenin- gen afbetalen. Wie die app niet invult, kan geen klant worden bij ons.”

In de app berekent Bank de Kremer hoeveel geld u maandelijk­s kunt uitgeven tijdens uw pensioen, afhankelij­k van hoe oud u wordt. Iemand die 92 jaar wordt, zal in theorie maandelijk­s minder kunnen uitgeven dan iemand die 72 jaar wordt.

App is gratis en voor iedereen

Het bedrag dat u maandelijk­s kunt uitgeven tijdens uw pensioen, is nog iets anders dan uw wettelijke pensioen dat u kunt opvragen via Mypension.be.

“Het bedrag van Mypension.be moet u zelf invullen in de app”, zegt Mieke Janssens. “Het is een van de bedragen die bepaalt welk bedrag u per maand tijdens uw pensioen zult kunnen spenderen, samen met onder meer een eventuele erfenis, huurgeld dat u ontvangt en het bedrag dat u bij elkaar hebt gespaard of belegd.”

De app is gratis voor iedereen.

“We hopen wel dat 10 à 20% van de mensen die de app invult, beslist om klant te worden bij ons”, zegt Mieke Janssens. “Wij bieden dan belegginge­n op maat aan.” De naam Bank de Kremer verwijst naar Gerard de Kremer, de echte naam van Gerardus Mercator. “Hij bracht de wereld in kaart, wij brengen uw vermogen in kaart”, zegt Janssens. Bank de Kremer heeft zes kantoren: in Antwerpen, Schoten, Mechelen, Turnhout, Gent en Hasselt. De adviseurs komen ook bij u thuis langs als u dat wil.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO FOTO RR ?? Mieke Janssens is algemeen directeur van Bank de Kremer. “Wij brengen uw vermogen in kaart”, zegt Mieke. U geeft in de app van Bank de Kremer in hoeveel geld u tijdens uw pensioen per maand wil uitgeven. Daaronder ziet u, op basis van uw vermogen, wat haalbaar is. U komt in dit voorbeeld zeshonderd euro per maand te kort. De app houdt er in dit geval rekening mee dat u 90 jaar wordt. Dat getal kunt u aanpassen.
FOTO VICTORIANO MORENO FOTO RR Mieke Janssens is algemeen directeur van Bank de Kremer. “Wij brengen uw vermogen in kaart”, zegt Mieke. U geeft in de app van Bank de Kremer in hoeveel geld u tijdens uw pensioen per maand wil uitgeven. Daaronder ziet u, op basis van uw vermogen, wat haalbaar is. U komt in dit voorbeeld zeshonderd euro per maand te kort. De app houdt er in dit geval rekening mee dat u 90 jaar wordt. Dat getal kunt u aanpassen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium