Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beroemdste urbex-oord van België tegen de vlakte

Villa Nottebohm in Brecht gesloopt

- (kma)

Het bekendste gebouw voor urbexfotog­rafen van België, Villa Nottebohm in Brecht, werd de voorbije maanden in alle stilte afgebroken. Voor wie vandaag de plaats bezoekt, lijkt het alsof er nooit een kasteel gestaan heeft.

Villa Nottebohm - want eigenlijk was het geen kasteel maar veeleer een uitgebouwd­e cottage - werd wereldbero­emd dankzij de fantasyrom­an Miss Peregrine’s Home

for Peculiar Children in 2011 van de Amerikaans­e schrijver Ransom Riggs. Hij baseerde zich voor zijn weeshuis op een foto die een Nederlands­e urbexfotog­raaf ooit van Villa Nottebohm gemaakt had. Tim Burton verfilmde nadien het boek, maar de opnames gebeurden enkele kilometers verder in een kasteel in Brasschaat.

Begin dit jaar raakte bekend dat de familie Nottebohm een sloopvergu­nning had aangevraag­d. Nicole Hendriks fotografee­rde Villa Nottebohm meermaals langs de buitenzijd­e. “Altijd een spannende aangelegen­heid, want vlakbij woonde de bewaker - met een slechte reputatie. En op het veld ernaast reed soms een boer. De laatste keer dat ik wou gaan, bleek het kasteel al weg. Enerzijds snap ik het wel: de laatste keer dat ik er was hoorde ik binnen kinderstem­men. Het bleek om jongens te gaan die vlak bij op vakantie waren. Binnen was het enorm bouwvallig. Ik heb die kinderen dan ook gezegd dat wat ze deden niet veilig was.”

Toen wij er dinsdag langs gingen, lagen er stapels en stapels takken, en leek het alsof het kasteel er nooit had gestaan. Een bevreemden­de ervaring.

 ?? FOTO'S RR, KMA ?? Villa Nottebohm vorig jaar en nu. Het kasteel werd in sneltempo gesloopt. De bedevaarts­plaats voor urbexers is weg.
FOTO'S RR, KMA Villa Nottebohm vorig jaar en nu. Het kasteel werd in sneltempo gesloopt. De bedevaarts­plaats voor urbexers is weg.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium