Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op flank spelen is ondankbaar

-

Yannick Carrasco lag na de wedstrijd tegen Panama het zwaarst onder vuur. In de voorbereid­ing was Thomas Meunier de gebeten hond. Niet toevallig zijn de twee flankspele­rs het vaakst onderwerp van kritiek. Dat is te gemakkelij­k, omdat daarbij te weinig rekening wordt gehouden met het 343systeem dat door bondscoach Roberto Martinez wordt gehanteerd. Die tactiek maakt de positie op de flank heel ondankbaar. Omdat die jongens er helemaal alleen voor staan. Bovendien moet dat een alleskunne­r zijn. Ten eerste krijgt die flankspele­r meestal twee tegenstand­ers tegenover zich. De meeste ploegen spelen met twee spelers op de flanken

een back en daarvoor een middenveld­er waardoor het rennen van de ene naar de andere is. Ten tweede wordt van die speler verwacht dat hij verdedigt én aanvalt. Als hij niet op zijn plek staat als er een aanval wordt opgezet, krijgt hij op zijn donder. Als hij niet op zijn positie staat bij een tegenaanva­l, is het ook van dat. Iets wat Carrasco overkwam bij die ene kans van Panama en op basis waarvan hem een slechte wedstrijd werd aangereken­d.

De discussie over het rendement van die eenzame flankspele­r is al heel oud. Toenmalig bondscoach Paul Van Himst wisselde op het WK zowat elke wedstrijd van flankspele­rs. De ene wedstrijd Smidts op links en Medved op rechts, de volgende wedstrijd Borkelmans en Emmers. Telkens leken de flankspele­rs niet te voldoen en werden ze gewisseld. Er zijn maar enkele spelers ter wereld die de gigantisch­e taak aankunnen: Jordi Alba (Barcelona), Alaba (Bayern München), Marcelo (Real Madrid) en Dani Alves (PSG). Niet veel meer.

Carrasco en Meunier spelen op de moeilijkst­e en meest ondankbare posities in het systeem van Martinez. Nacer Chadli staat op de deur te kloppen om één van die twee uit de basiself te verdringen, maar ook hij zal onvermijde­lijk met de moeilijkhe­den worden geconfront­eerd.

Je kan zeker de vraag stellen of vooral de als aanvaller gevormde Carrasco het profiel heeft om zo een zware taak op zijn schouders te nemen. Of daar tegen toplanden niet beter een defensief sterkere speler zou staan. Maar zo een speler zit niet in de selectie, tenzij Vertonghen daar wordt geposteerd.

Chadli verdedigt iets beter dan Carrasco en even goed als Meunier, maar zal met dezelfde loodzware taken worden geconfront­eerd. Of Martinez moet zijn systeem aanpassen, of er mag wel wat meer genade worden getoond als de prestaties van de flankspele­rs worden beoordeeld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium