Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Massamoord’ na 20 jaar opgelost

Britse arts bracht honderden patiënten om met overdosis pijnstille­rs

- ANNELIES ROOSE

Bridget Reeves

Kleindocht­er slachtoffe­r

‘‘Ze heeft mijn grootmoede­r vastgebond­en op haar bed en de hoeveelhei­d pijnstille­rs voor een man van meer dan 1,80 meter toegediend.’’

Meer dan twintig jaar leefden ze in knagende onzekerhei­d, maar gisteren was het zover: nabestaand­en van ruim 450 Britse patiënten hebben eindelijk duidelijkh­eid gekregen over hoe hun geliefden om het leven kwamen. Een nieuw onderzoeks­rapport acht het zwart op wit bewezen dat arts Jane Barton (69) hen onnodige dosissen sterke pijnstille­rs toediende.

“We willen dat ze vervolgd wordt, dokter Barton. En met haar iedereen die betrokken was. Ze heeft mijn grootmoede­r vastgebond­en op haar bed en de hoeveelhei­d pijnstille­rs voor een man van meer dan 1,80 meter toegediend. En dat terwijl ze een vrouwtje van amper 55 kilogram was.”

Het is intussen negentien jaar geleden dat Bridget Reeves afscheid moest nemen van haar grootmoede­r, Elsie Devine. Op 88-jarige leeftijd kwam zij in 1999 samen met meer dan 450 andere patiënten om het leven in het War Memorial Hospital in Gosport, een stadje in het Zuid-Engelse graafschap Hampshire. Allemaal hadden ze ten onrechte een grote hoeveelhei­d

sterke pijnstille­rs toegediend gekregen.

‘Dokter Dood’

Voor Reeves is het altijd duidelijk geweest wie verantwoor­delijk waren, blijkt uit haar getuigenis in The Sun: arts Jane Barton, bijgenaamd ‘Dokter Dood’ en verschille­nde andere medewerker­s van het ziekenhuis. Sinds gisteren kan ze eindelijk beginnen te hopen dat de vervolging er ook effectief komt: een nieuw onafhankel­ijk onderzoek heeft Barton als hoofdveran­twoordelij­ke aangewezen.

Een nieuw, want het was niet de eerste poging om schuldigen aan te duiden. Een eerste onderzoek dateert van 1991, een tweede van 2002, maar telkens ontbraken de nodige bewijzen. In 2010 werd wel een hoofdrol voor Barton aangetoond en achtte de Britse Medische Raad haar zelfs schuldig aan “verschille­nde ernstige gevallen van profession­eel wangedrag”, dat “ongepast, mogelijk gevaarlijk en niet in het belang van de patiënten” was. Toch mocht ze onder voorwaarde­n haar beroep blijven uitoefenen.

Cultuur van minachting voor het leven

Nu is echter bewijs gevonden dat Barton 100% schuldig is. Een onderzoeks­team analyseerd­e ruim achthonder­d overlijden­saktes en sprak met minstens honderd familieled­en en kon concludere­n dat in het ziekenhuis een “cultuur van minachting voor het leven” heerste. “Ook is het duidelijk dat familieled­en stelselmat­ig werden genegeerd wanneer ze bij de autoriteit­en aanklopten”, klinkt het. Er wordt bovendien vermoed dat het werkelijke aantal slachtoffe­rs nog een pak hoger ligt: van zo’n tweehonder­d patiënten zijn de medische dossiers namelijk verdwenen. Barton wordt er in totaal van verdacht 883 patiënten om het leven te hebben gebracht.

Jeremy Hunt, de Britse minister van Volksgezon­dheid, bood de nabestaand­en gisteren excuses aan “voor de vele jaren van angst en pijn”, en benadrukte dat de politie en het parket de gegevens in het onderzoeks­rapport “zo grondig als kan” zullen bekijken. Het zullen hun bevindinge­n zijn die zullen bepalen of Barton wordt vervolgd.

 ?? FOTO AP ?? Het gezicht van de dood: dokter Jane Barton is verantwoor­delijk voor het overlijden van meer dan 450 patiënten.
FOTO AP Het gezicht van de dood: dokter Jane Barton is verantwoor­delijk voor het overlijden van meer dan 450 patiënten.
 ?? FOTO REUTERS ?? Het ziekenhuis waar dokter Barton aan de slag was.
FOTO REUTERS Het ziekenhuis waar dokter Barton aan de slag was.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium