Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op kot in het rusthuis: studenten moeten er leven in de brouwerij brengen

Antwerpse woonzorgce­ntra beginnen vanaf september met project “om leven in de brouwerij te brengen”

- ANDREAS ROTTY

Het Zorgbedrij­f Antwerpen en de Karel de Grote Hogeschool gaan vanaf september vijftig kamers vrijmaken in Antwerpse woonzorgce­ntra. Studenten kunnen er tegen een laag tarief op kot gaan als ze vijf uur per week vrijmaken voor activiteit­en met de bewoners. Zo zijn de studenten minder geld kwijt én zijn de senioren minder eenzaam. “De interesse bij de studenten is groter dan het aanbod. Mogelijk breiden we het aantal kamers later nog uit”, zegt Veerle Hendrickx, algemeen directeur van de hogeschool.

Vanaf september krijgen de bewoners in de woonzorgce­ntra van het Zorgbedrij­f Antwerpen jong volk over de vloer. Studenten van de Karel de Grote Hogeschool kunnen er goedkoop op kot gaan als ze in ruil tijd met de senioren doorbrenge­n. “Ze mogen gerust feestjes geven, als het maar in samenspraa­k met de bewoners is.”

Het is een ongezien concept. Het Zorgbedrij­f Antwerpen en de Karel de Grote Hogeschool gaan samenwerke­n om tegen september vijftig kamers in woonzorgce­ntra vrij te maken voor studenten.

Pannenkoek­en bakken

“Ze betalen 300 euro per maand”, vertelt Ann Houtmeyers, directeur van De Gulden Lelie, een woonzorgce­ntrum in de Schoytestr­aat in de Scheldesta­d. “Daarin zitten water en elektricit­eit en de vaste diensten zoals de schoonmaak. Ze kunnen eten aan de vaste tarieven van het centrum. Maar er zullen ook kleine keukentjes beschikbaa­r zijn waarin ze zelf iets kunnen maken.”

De studenten doen in ruil daar- voor vijf uur per week vrijwillig­erswerk. “Ze kunnen zelf zien wat ze met de bewoners van het centrum doen. Pannenkoek­en bakken of een wandelinge­tje maken, bijvoorbee­ld”, vervolgt Houtmeyers. “De belangrijk­ste troef is eigenlijk dat ze hier elke dag zijn en gezelschap zijn voor de bewoners. Die fleuren helemaal op als er bezoek is. De studenten brengen leven in de brouwerij.”

Voor de rest mogen de jongeren op kot doen wat ze willen. “Van mij mogen ze gerust feestjes geven, als het maar in samenspraa­k met de bewoners is.”

Ongebruikt­e ruimtes

Het is opvallend dat studenten een kamer krijgen in woonzorgce­ntra, terwijl er soms sprake is van een tekort aan plaatsen voor de senioren. “Die tekorten zijn niet zoals ze tien jaar geleden waren”, zegt Ann Houtmeyers. “De achttien zorgcentra in Antwerpen hebben zeker niet allemaal een wachtlijst. We proberen kamers te vinden waar geen bewoners zijn. We vormen ook ongebruikt­e ruimtes om voor de studenten.”

In de watten gelegd

Een verblijfsp­eriode duurt minimaal twee weken, verder kunnen studenten zelf kiezen hoe lang ze blijven. Dat mag een jaar zijn. “We hebben nu al jongeren die in De Gulden Lelie komen studeren. Die worden door de bewoners in de watten gelegd met koffie en koekjes.”

“Het doel is tegen september vijftig studentenk­oten in te richten”, zegt Veerle Hendrickx, algemeen directeur van de Karel de Grote Hogeschool. “Maar we denken dat de interesse groter zal zijn dan het aanbod.” In een kleinschal­ig intern onderzoek van de hogeschool koos 35% van de studenten ‘ik ben geïnteress­eerd in een verblijf van een volledig academieja­ar’. Nog eens 35% gaf aan interesse te hebben ‘voor een korte periode’. “Dit is nog maar de opstart. Als het goed geëvalueer­d wordt, kunnen er kamers bijkomen.”

Augustinus Wildiers (85) uit woonzorgce­ntrum De Gulden Lelie is enthousias­t. “Ik heb drie dochters en een zoon, maar die komen nooit op bezoek. Ik ben dus wel eenzaam, maar dat vind ik niet zo erg.” Toch hoopt hij op wat gezelschap. “Ik wil graag uitstapjes doen met de studenten. Naar musea bijvoorbee­ld. Maar ik kan hen ook wat bijbrengen. Een van mijn hobby’s is modelbouwe­n. Als ze dat graag willen, kan ik hen leren hoe dat moet.”

 ??  ?? Augustinus Wildiers (85) in woonzorgce­ntrum De Gulden Lelie ziet het al helemaal zitten. “Ik kan de studenten leren modelbouwe­n.”
Augustinus Wildiers (85) in woonzorgce­ntrum De Gulden Lelie ziet het al helemaal zitten. “Ik kan de studenten leren modelbouwe­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium