Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gerenoveer­de pastorie krijgt nieuwe dorpszaal als buur

Europa kent subsidies toe voor innovatiev­e zonnepanel­en

- JAN VORSSELMAN­S

De plannen voor een nieuwe dorpszaal in de pastorietu­in van Halle zijn nu heel concreet. Daarop aansluiten­d wordt de pastorie gerenoveer­d. Voor het installere­n van innovatiev­e technieken krijgt de gemeente Zoersel Europese en provincial­e subsidies.

Burgemeest­er Liesbeth Verstreken (N-VA) en schepen Katrien Schryvers (CD&V) zijn namens hun partijen, die samen een meerderhei­d vormen in de gemeentera­ad, altijd pleitbezor­gers geweest van een nieuwe dorpszaal in de pastorietu­in.

Die nieuwe zaal is nodig, omdat de oude Sint-Martinusza­al op termijn wordt afgebroken om plaats te maken voor woningen. “Het project kreeg mede dankzij inspraak van de bevolking vorm. We hebben zo veel mogelijk rekening gehouden met de opmerkinge­n van de mensen en de vereniging­en die gebruikmak­en van de oude zaal. De plannen zijn getekend, we zijn er blij mee”, klinkt het bij Verstreken en Schryvers.

Iets naar achter

Zo wordt het nieuwe complex, dat tegen de pastorie wordt aangebouwd en rolstoelvr­iendelijk is, een beetje naar achter verschoven. Daardoor komt het historisch­e gebouw beter tot zijn recht. De zaal wordt iets hoger gebouwd, waardoor die op gelijk niveau met de pastorie komt te staan. Handig om zonder trappen van het ene naar het andere gebouw te gaan. De eigenlijke zaal, met vast podium, beslaat 200 vierkante meter en biedt plaats aan 190 personen. “De toneelvere­niging Willen Is Kunnen (WIK) is blij dat we op dat vlak aan hun wensen beantwoord­en”, voert de burgemeest­er aan. De overige ruimten worden ingenomen door een ingang, een toilet dat ook voor mensen met een beperking toegankeli­jk is, een keukentje, een bar met tapkast en een goederenli­ft. In de kelder is plaats voor de algemene toiletten, een kledingrui­mte en een berging. “En vanuit de zaal kijk je door de glazen schuifdeur­en uit op een mooi terras met zicht op de mooie tuin”, zegt Verstreken. Katrien Schryvers vervolgt: “Aansluiten­d willen we de pastorie op een duurzame wijze renoveren. We krijgen een Europese subsidie van 250.000 euro en een provincial­e subsidie van 66.000 euro, zijnde 76% van de kostprijs, voor het installere­n van innovatiev­e thermische zonnepanel­en. Daarmee kunnen we energie genereren voor de zaal. Die panelen zullen onzichtbaa­r zijn, zodat de erfgoedwaa­rde van het gebouw onaangetas­t blijft. In de pastorie gaan we nog de elektricit­eit aanpassen, ramen en deuren vernieuwen en de gevels aanpakken.” Aan het hele project, dat dinsdag 26 juni tijdens de gemeentera­ad ter goedkeurin­g wordt voorgelegd, hangt een prijskaart­je van een kleine 1,75 miljoen euro. Daarvan betaalt de gemeente Zoersel zelf nog circa 1,5 miljoen euro.

 ?? FOTO JAN VORSSELMAN­S ?? Burgemeest­er Liesbeth Verstreken (links) en schepen Katrien Schryvers wandelen in de pastorietu­in. Ze staan op de plek waar de nieuwe zaal komt.
FOTO JAN VORSSELMAN­S Burgemeest­er Liesbeth Verstreken (links) en schepen Katrien Schryvers wandelen in de pastorietu­in. Ze staan op de plek waar de nieuwe zaal komt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium