Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo vermijd je geel

- (kvu)

Kevin De Bruyne zal voorzichti­ger spelen, Thomas Meunier houdt er geen rekening mee en Jan Vertonghen denkt het wel te redden. Drie vuistregel­s om - tot en met de kwartfinal­es - een tweede gele kaart vermijden.

Trap niet in de Tunesische provocatie­s

De domste (gele) bestraffin­gen volgen uit provocatie­s. Zo heeft de Tunesische aanvaller Wahbi Khazri een kort lontje. Hij zal niet nalaten een por uit te delen als het hem niet zint. Hij kreeg er zelf al rood voor in het verleden. Laatst in een oefenmatch tegen Tunesië liet de Turk Cenk Tosun zich opjutten door Tunesische fans in de tribune, die zijn vader lastigviel­en. Met al die familie in het stadion blijft iedereen zaterdag dus best blind voor alles wat een hoofddekse­l draagt. Tunesië moet winnen en dus zullen alle middelen geoorloofd zijn. Spelers als Khaoui, Sliti en Badri hebben geen onbesproke­n reputatie.

Over Turken gesproken: een van de meest pijnlijke gele kaarten viel op het WK 2002 voor Hakan Unsal. De Braziliaan Rivaldo kreeg toen een Oscar - en een geldboete - toen hij ‘dodelijk gewond’ in het gezicht neerviel na een bal... op zijn dij. Opletten dus voor ‘acteurs’.

Een lijfgeur, noch clementie zullen u redden

Wales wordt al twee jaar vervloekt in België, maar in Brazilië wordt nog steeds een traan geplengd bij de verloren halve finale tegen Duitsland, vier jaar terug. Ontbraken in de beruchte 7-1: Neymar én aanvoerder Thiago Silva. De verdediger pakte in de kwartfinal­es geel bij het hinderen van de Colombiaan­se doelman Ospina bij een uittrap.

“Wat een domme gele

kaart, maar ik kon geen kant meer op bij die uittrap.” Brazilië probeerde in beroep tevergeefs de gele kaart uit te wissen.

Idem voor Michael Ballack die in 2002 ging smeken bij scheidsrec­hter Urs Meier om zijn gele kaart kwijt te schelden na een tackle langs achteren tegen Zuid-Korea. Hij miste de finale. Ballack was tot dan de grote man bij Duitsland. Volgens de Paraguayaa­nse doelman Chilavert had dat een

reden. “Ballack stonk zo hard dat je niet bij hem in de buurt kon komen.” Gebruik dus uw verstand. En was u.

Vier met mate

Een nog dommere gele kaart krijg je wanneer je een doelpunt iets te uitbundig viert. Milan Jovanovic sprong in een put op de wereldbeke­r in Duitsland. Wel, dat mag. Hij werd niet bestraft. Andres Iniesta trok zijn shirt uit na zijn doelpunt in de WK-finale in Zuid-Afrika. Dat mag niet. Hij kreeg geel, maar mocht van geluk spreken dat de wereldbeke­r erop zat. Vier dus met mate, mét kleren, en pas in de finale.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium